Hoppa till huvudinnehåll

Finland redo att ta emot medelhavsflyktingar - Sannf håller inte med

Räddningsarbetare kastar vattenflaskor till flyktingar på en gummibåt på Medelhavet.
Räddningsarbetare kastar vattenflaskor till flyktingar på en gummibåt på Medelhavet. Räddningsarbetare kastar vattenflaskor till flyktingar på en gummibåt på Medelhavet. Bild: EPA/MOAS.EU båtflykting

EU-ministerutskottet beslöt att Finland är redo att behandla EU-kommissionens förslag om att förflytta flyktingar från Italien och Grekland. De sannfinländska ministrarna var av avvikande åsikt.

EU-ministerutskottet beslöt på onsdagen om Finlands linje vid det EU-toppmöte om flyktingkrisen som ordnas på torsdag och fredag.

Toppmötet ska komma till en gemensam slutsats om att de 40 000 asylsökande från Medelhavsländerna ska flyttas från Italien och Grekland till andra europeiska länder.

Finland ska delta i förfarandet där alla medlemsländer beslutar om hur många flyktingar varje land ska ta emot. Beslutet ska vara klart i slutet av juli.

De sannfinländska ministrarna var av annan åsikt än ministerutskottet. Timo Soini, Jussi Niinistö och Jari Lindström lämnade en avvikande ståndpunkt i EU-ministerutskottets protokoll.

– När det gäller förflyttningar inom EU kan man enbart framskrida på basis av frivillighet. Vi förhåller oss negativt till framföranden om interna förflyttningar av asylsökande, står det i Sannfinländarnas ståndpunkt.

EU-länderna emot tvångsförflyttningar

EU-länderna går inte med på EU-kommissionens förslag om att tvångsförflytta de 40 000 flyktingar inom EU-länderna.

Enligt EU-källor var så många EU-länder emot det här att förslaget skulle ha fallit i en omröstning. I stället föreslår EU-länderna att flyktingarna fördelas på frivillig basis.

Enligt EU-kommissionens ursprungliga förslag skulle Finlands andel vara att ta emot 800 flyktingar under två år.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes