Hoppa till huvudinnehåll

Kamp om Glaspalatsets torg

Visualisering av Glaspalatsets nya torg. Bild: Amos Andersons konstmuseum amos anderson

Krögare och kulturfolk är missnöjda över planerna att riva uteserveringarna på Glaspalatsets torg. På tomten ska snart stå ett nytt konstmuseum.

På hösten börjar byggandet av det nya Amos Anderson museet i Glaspalatset och under Glaspalatsets torg. Den nya detaljplanen förbjuder fasta konstruktioner på torgtomten, vilket betyder att restaurangernas uteserveringar inte kan fortsätta i sin nuvarande form.

Det enda vi önskar är att detaljplanen inte absolut skulle förbjuda fasta konstruktioner.― Heimo Keskinen, Ravintolakolmio-gruppen

Nu har gruppen "Tolkku käteen" (ungefär Ta förnuftet till fånga) startat en namninsamling på sociala medier för att rädda uteserveringarna.

I ett pressmeddelande skriver gruppen att Glaspalatsets restauranger inte kan driva lönsam uteserveringsverksamhet om detaljplanen förverkligas.

Tills vidare har restaurangerna stått för en stor del av kulturevenemangen på Glaspalatsets torg. Enligt meddelandet kommer det inte att vara möjligt i framtiden om fasta konstruktioner på tomten förbjuds.

Kampanjen motsätter sig inte museiprojektet, men efterlyser öppen diskussion och samarbete mellan alla inblandade parter.

Restaurangägarna har inte hörts

Heimo Keskinen är styrelseordförande för Ravintolakolmio-gruppen som driver flere restauranger, bland dem restaurang Lasipalatsi.

- Vi har drivit verksamhet på Glaspalatsets torg i femton år. Trots det har Helsingfors stad inte haft någon kontakt med oss kring det här. Det känns besynnerligt, säger Keskinen.

Glaspalatsets torg kommer att bli snyggare."― Museichef Kai Kartio

Enligt Keskinen ställer restaurangföretagarna i Glaspalatset sig väldigt positiva till det nya konstmuseet.

- Det är ett fantastiskt projekt som vi vill stöda. Det enda vi önskar är att detaljplanen inte absolut skulle förbjuda fasta konstruktioner.

Keskinen säger förbudet skulle sätta stopp på all uteservering på torget.

- Vi önskar att också vår röst blir hörd så att vi tillsammans kan hitta en lösning som passar alla.

Museet vill samarbeta

Amos Andersons nya konstmuseum ska stå färdigt 2017. Projektet finansieras av Konstsamfundet.

Enligt Amos Andersons museichef Kai Kartio är tanken att Glaspalatsets torg ska kunna användas mer flexibelt.

- Om man behöver flytta några bord så är det jätte svårt om där finns en fast konstruktion som inte går att flytta, säger Kartio.

Han anser att tomten förbättras i och med ombyggnadsarbetet.

- Den kommer att bli snyggare. Den kommer att få väldigt spännande modern arkitektur i samklang med den fina, gamla funkisbyggnaden. Torgets användning kommer också att bli mångsidigare.

Enligt Kartio vill man samarbeta med restaurangerna för att ha uteservering på Glaspalatsets torg också i framtiden.

- Museet, staden och fastighetsaktiebolaget som förvaltar torget är alla väldigt måna om att det finns tillräckligt med utrymme för snygga, nya uteserveringar.

Läs också