Hoppa till huvudinnehåll

Storböter till Huhtamäki för kartellbildning

Förpackningstillverkaren Huhtamäki har dömts till dryga böter för att ha deltagit i en priskartell.
Huhtamäki deltog i priskartell. Förpackningstillverkaren Huhtamäki har dömts till dryga böter för att ha deltagit i en priskartell. Bild: Lehtikuva/MARJA AIRIO karteller

Förpackningstillverkaren Huhtamäki har dömts till dryga böter för att ha deltagit i en priskartell. EU-kommissionen slår fast att Huhtamäki ska betala över 15 miljoner euro i böter.

Kommissionen anser att sammanlagt åtta förpackningstillverkare och två distributörer sinsemellan har kommit överens om prisnivån i nordvästra Europa och Frankrike. Tillsammans ska de betala över 115 miljoner euro i böter.

Förutom Huhtamäki döms också franska Nespak och Vitembal, tyska Silver Plastics, italienska Coopbox, Magic Pack och Sirap-Gema samt det brittiska företaget Linpac. De två distributörerna är portugisiska Ovarpack och brittiska Propack.

Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, säger i ett premmeddelande att kartellerna kan ha orakat skada för miljontals konsumenter.

- Karteller orsakar skada för hela ekonomin, eftersom företagen bestämmer priserna istället för att låta marknaderna göra det. Det här minskar entusiasmen för innovativ verksamhet, och det kan inte accepteras, säger Vestager.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes