Hoppa till huvudinnehåll

Förnyad barnarena samlar Yles videoinnehåll för barn

Flicka tittar på video på barnarenan
Säkrare värld. När barnen använder sig av den förnyade Yle Barnens Arena-appen ska de vuxna kunna lita på att barnen inte av misstag klickar sig vidare till vuxeninnehållet. Flicka tittar på video på barnarenan Bild: Yle barnens arena

Vill ditt barn titta på ett avsnitt av Hittehatt – eller sju? Yles tv- och videoutbud för barn finns nu samlat i en förnyad Yle Barnens Arena, både som app för IOS och Android, och på webben.

Letar du efter en videotjänst för ditt barn som erbjuder inhemskt och nordiskt kvalitetsinnehåll i en smidig och trygg miljö?

Nu lanserar Yle en förnyad barnarena som ska erbjuda just det. Den nya tjänsten är skräddarsydd för barn och barnfamiljer, och uppdateras varje dag med färskt innehåll.

– Den stora fördelen är att den erbjuder en trygg miljö för barnen. Det innebär att barnen inte kan klicka sig vidare till vuxeninnehåll som nyheter, dramaserier och annat som kan vara skrämmande eller obegripligt, säger Petra Holm, ansvarig producent för det svenskspråkiga barninnehållet på Yle.

Applikationen går att ladda ned i App Store eller Google Play under namnet Yle Lasten Areena. Namnet till trots är appen helt tvåspråkig. Om din ingångsvy inte är på svenska kan du lätt ändra språket genom att trycka på kugghjulsikonen nere till höger och välja svenska.

På webben hittar man fram till den svenskspråkiga barnarenan genom att gå till adressen arenan.yle.fi/buu (innehållet för barn under skolåldern) och arenan.yle.fi/hajbo (innehållet för barn i skolåldern). Om man vill ha tillgång till allt barninnehåll på både svenska och finska är adressen arenan.yle.fi/barn. Ett annat sätt att hitta fram till samma helhet är via adressen svenska.yle.fi/barnensarena.

Frossa i BUU-klubben

Bild av telefon med barnarenans ingångssida
I ingångsvyn kan barnet välja att gå vidare till BUU-klubben, Hajbo eller det finskspråkiga barninnehållet. Bild av telefon med barnarenans ingångssida Bild: Yle barnes arena
I utvecklingen av den nya tjänsten har mycket tankeverksamhet lagts ned på att göra barnarenan så lätt som möjligt att använda. Också barn som inte kan läsa ska med hjälp av ikonerna för de olika serierna och tydliga symboler självständigt kunna använda sig av den förnyade tjänsten.

Under ingångssidans BUU-ikon finns det svenskspråkiga innehållet som är riktat till barn under skolåldern samlat. Här kan man titta på hela BUU-klubbsprogram på 30 minuter eller välja att titta på något av de inslag som ingår i BUU-klubben, eftersom de finns utlagda också separat. Här finns till exempel tiotals avsnitt och klipp från Bärtil, Hittehatt och Undra sa flundra. Här hittar man också flera internationellt prisbelönta animationsserier som många barn känner till, dubbade till finlandssvenska eller rikssvenska.

Det svenskspråkiga innehållet som är riktat till barn i skolåldern finns bakom den blåa Hajbogrimasen. Här kan barnen till exempel titta på nordiska och internationella dramaserier som Dubbelliv, Ranchen, Spartikelmysteriet och den inhemska dramaserien Fanny. Här finns också de videosnuttar som Hajboredaktionen producerat som aldrig visats på tv, som de populära lärarduellerna.

I samma applikation kan barnet också titta på Yles finskspråkiga barninnehåll. Bakom bilden av en tvåa finns Pikku Kakkonens (Lilla Tvåans) småbarnsinnehåll. Galaxi-ikonen leder till det finskspråkiga innehållet för barn i skolåldern.

Barnfamiljer gillar pekplattor

Ansvariga producenten Petra Holm har med fascination följt med hur barnens medievanor förändrats på senare år.

– Dagens barn har svårt att förstå vad traditionella tv-program är, att program sänds på tv en viss tid och att de sedan tar slut. Barn vill titta på program när de passar dem, välja bland sina favoriter och gärna titta på dem många gånger om. De är födda till en värld där innehållet är tillgängligt och där de inom vissa ramar själva kan välja vad de tittar på.

BUU-klubbens tittarsiffror på tv går faktiskt mot trenden och har ökat något på senare tid. Ändå konstaterar Holm att vi befinner oss i ett paradigmskifte där tv-siffrorna går ner och allt mer tittande sker digitalt.

– Pekplattor och mobiler har slagit igenom på bred front i synnerhet i barnfamiljerna. Därför känns det otroligt bra och viktigt att nu kunna erbjuda barnfamiljerna en bättre, lättare och framförallt tryggare möjlighet att se programmen då det passar dem bäst.

Men eftersom Holm är medveten om att alla barn inte har tillgång till mobiltelefon eller pekplatta kommer innehållet också i fortsättningen att visas på tv och vara tillgängligt via datorn, på Arenan och Barnens Arena.

Vissa program bara i Finland

Barnarenans IOS-applikation fungerar både med Iphone och Ipad, med operativsystemet IOS 7 eller nyare. Appen stöder dessutom Air Play och Chromecast.

Appen för Androidtelefoner och -pekplattor fungerar med operativsystemet Android 4 eller nyare.

Av upphovsrättsliga skäl går en del av programmen inte att se på utomlands.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Snart är det dags för BUU-turné 2019!

  BUU-klubben turnerar 20-30 november - kolla turnéplanen här!

  BUU-klubbens programledare åker på BUU-turné den 20-30 november. Under två av årets mörkaste veckor vill BUU-klubben sprida ljus, skratt och glädje för tusentals barn runt om i Svenskfinland. Kolla här när turnén når en ort nära dig!

 • Hela familjens favorit Hittehatt blir nu spännande julkalender

  Svenska Yle satsar 2019 på en kalender med kära karaktärer.

  Svenska Yle satsar 2019 stort på en julkalender med bekanta karaktärer. Jul i Hittehatt bjuder på en helt nyskriven, fascinerande saga med ett viktigt tema som lämpar sig för hela familjen.

Nyligen publicerat - Barn

 • Snart är det dags för BUU-turné 2019!

  BUU-klubben turnerar 20-30 november - kolla turnéplanen här!

  BUU-klubbens programledare åker på BUU-turné den 20-30 november. Under två av årets mörkaste veckor vill BUU-klubben sprida ljus, skratt och glädje för tusentals barn runt om i Svenskfinland. Kolla här när turnén når en ort nära dig!

 • Är barn för små för demokrati?

  Kan barn tro på demokrati i en värld som styrs av galningar?

  Dagens barn växer upp i en instabil värld. Både presidenter och andra samhällsaktörer agerar på ett sätt som förr hade ansetts osannolikt. Hatretorik försvaras som en mänsklig rättighet. Kan barnen alls tro på demokrati? - Det måste de få lära sig, säger experter.

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.