Hoppa till huvudinnehåll

Kan Åbo kopiera Helsingfors lösning på tiggarproblemet?

Tiggare i Åbo
Tiggare på salutorget i Åbo (arkivbild). Tiggare i Åbo Bild: Yle/Linus Hoffman gatutiggare

Kyrkans roll i tiggarproblemet kunde vara större i Åbo. I Helsingfors har staden i samarbete med Helsingfors Diakonissanstalt grundat ett center som bjuder på humanitär första hjälpen år rumänska och bulgariska romer.

I Helsingfors har Hirundo fungerat redan i fem år, det vill säga en anstalt som erbjuder humanitär första hjälpen åt rumänska och bulgariska romer. En liknande lösning skulle fungera också i Åbo, menar Helsingfors Diakonissanstalts chef Jarmo Kökkö.

- Så klart skulle det fungera. I Åbo skulle det inte vara fråga om en lika stor satsning som i Helsingfors. Jag känner inte till de exakta siffrorna eller mängden romer i Åbo. I Hirundo talar vi om 100-200 besökare per dag under sommaren. Enligt uppskattningar är totalmängden 500-600 romer totalt i Helsingfors, säger Kökkö.

I Helsingfors var det staden som tog initativ i frågan år 2008, då resande folkmassor landade i Helsingfors. Det var ett helt nytt fenomen och i samarbete med Helsingfors Diakonissanstalt utredde man då vad man kunde göra.

- Varifrån kommer dessa människor? Hurudana inkomster söker de efter? Vilken sorts hjälp behöver de? Allt detta ledde 2010 till grundandet av Hirundo, en plats för humanitär första hjälpen, berättar Kökkö.

I praktiken innebär verksamheten att man erbjuder rumänska och bulgariska romer en plats där de kan se till sanitära behov, tvätta kläder och få information om samhället.

Samarbete mellan kyrkan och staden

Efter utredningen av Helsingfors stad och diakonissanstalten kom sedan församlingarna med i bilden då Hirundo grundades. Årsbudgeten ligger på cirka 230 000 euro, varav staden står för 100 000, församlingarna för 40 000 och diakonissanstalten för resten. Meningen är under inga omständigheter att producera vinst.

- Det här är en samhälleligt viktig verksamhet. Om det inte skulle finnas ställen som Hirundo, så skulle de här flera hundra romerna anstränga det finländska samhället på ett helt annat sätt. Då skulle kostnaderna vara på en helt annan nivå, säger Kökkö.

I Åbo har tiggarproblemet varit på tapeten under en längre tid. För en dryg månad sedan meddelade Åbo stad att man stänger allmänna toaletter på grund av missbruk från uppenbarligen romers sida. Nu kommer polisen att övervaka torget allt mer, då försäljare klagat på tiggarnas beteende.

"Ingen har lyft frågan på bordet"

Det finns inget liknande ställe som Hirundo, varken i Åbo eller andra finska städer. Det är ändå en modell som kunde tas i bruk, menar Kökkö.

- Ifall det finns åboländska instanser som har råd och möjlighet att stå för en lätt, humanitär enhet, där man garanterar de minsta kraven för de mänskliga rättigheterna, så är det möjligt, säger Kökkö.

Församlingarna i Åbo har ändå inte planerat att engagera sig i frågan. Enligt diakonipastor Johan Mullo från Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet har inget samarbete mellan staden och kyrkan diskuterats.

- Nej, inte i dagens läge. Ingen har lyft frågan på bordet, berättar Mullo.

Från diakonisscentralen bekräftar man också att frågan inte har diskuterats. Kökkö säger ändå att man är redo att hjälpa till om en liknande lösning skulle bli aktuell i Åbo.

- Vi har know-how och erfarenhet, vi står till förfogande, säger Kökkö.

Läs också