Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslätt får sin första övervakade strand

Simstranden vid Hasselholmen i Borgå
Simstranden vid Hasselholmen i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström hasselholmen

Kyrkslätt har nu fått badvakter till den första av kommunens tio badstränder. Flera badvakter behövs men pengarna tryter.

Det är Djupströms badstrand som numera övervakas varje dag mellan klockan 10 och 18. Staden har inte egna badvakter utan övervakningen sköts med hjälp av köptjänster.

Pengarna som går till att reparera skadegörelsen hade kunnat gå till badvakter eller en grillplats på stranden.― Sakari Laine, hälsoinspektör

Idrottsnämnden har i många år försökt få resurser för badvakter i Kyrkslätt, men fullmäktige har inte beviljat anslag för övervakning till stränderna.

Också inom Kyrkslätts idrottssektor har man larmat om bristerna i övervakningen.

- Det här är ett steg i rätt rikting. Det skulle behövs badvakter till fler stränder, till exempel välbesökta Tampaja strand. Men det tycks inte finnas resurser, säger hälsoinspektör Sakari Laine.

Skadegörelse vid Bobäck strand

Det förekommer också ofog på de allmänna stränderna, vilket sliter på kommunens redan tunna plånbok.

Hälsoinspektör Laine säger att badvakter på fler stränder vore motiverat också för att minska på ofoget. Till exempel Bobäck strand har utsatts.

- Det är ungdomsgäng som har söndrat anslagstavlan och dörrarna till omklädningsshytterna och klottrat ner toaletterna. Det här är ett mycket dyrt nöje, säger Laine.

Förra sommaren satte hälsoinspektörerna upp lappar som varnade för parasiter i vattnet i Vitträsk, men också dessa lappar blev förstörda.

- Ungdomarna förstår nog inte vad de gör. Pengarna som går till att reparera skadegörelsen hade kunnat gå till badvakter eller en grillplats på stranden.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen