Hoppa till huvudinnehåll

Lås in mobilen och koncentrera dig på sommaren

Man som ligger på gräset med en hatt över ansiktet.
Lata dagar är lika med mobilfria dagar? Man som ligger på gräset med en hatt över ansiktet. Bild: sxc.hu lat

Allt fler klagar på att vi är beroende av smarttelefonen. Den påverkar vår koncentration, och den påverkar vår hållning. Men hur mycket påverkar den vår semester?

Vi frågade er ifall ni loggar ut under semestern, och i skrivande stund har närmare 80 procent svarat nej.

Vi vill inte ta risken att semestern går förbi utan att vi hinner slappna av riktigt ordentligt. Därför tar vi hjälp av överläkaren Asko Martikainen.

Hur mycket stör nätet vår semester?

- Undersökningar visar att vår koncentrationsförmåga minskat från tolv till åtta sekunder under de senaste åren. Det är lite oroväckande, och visar att vi behöver vila mera, säger Asko.

Om du läser eller försöka lära dig något och blir störd mitt i, kan det faktiskt ta tiotals minuter ända upp till en timme innan du kommer tillbaka till samma koncentrationsnivå.

- För att få bättre koncentration borde du till exempel läsa en längre tid, utan att bli avbruten.

Men jag vill veta vad mina vänner gör, det är väl inte så farligt att kolla Snapchat då och då?

- Visst kan du göra det, men du borde på förhand reservera tid för vila, och för kontakter, så du inte är beroende av det. Du kan avlägga en timme per dag åt till exempel Facebook, Twitter och e-posten, säger Asko.

Speciellt när det gäller jobbmejl och annat som kanske ger lite ångest, så gäller det att planera in en exakt tid för när du får ta itu med det. Ifall du inte gör det funderar du i stället hela tiden på när du ska göra det.

Ifall du dessutom skriver upp det på en kom ihåg-lista är det lättare att lämna det och vara avslappnad och göra något annat.

Men tänk om min mobil är min avslappningsmetod? Då kan det väl inte vara så farligt?

- Ifall du har en mobiltelefon på bordet och hela tiden tittar på den, så splittrar den tankarna. Det är något där hela tiden och det hindrar koncentrationen, säger Asko.

Det är alltså bättre att slänga in mobilen eller läsplattan i ett annat rum eller en skrubb och göra det du ska göra ostört, och sedan efteråt ta fram mobilen igen ifall det känns nödvändigt.

Men jag får ångest av tanken på att låsa in telefonen!

- Man klarar sig riktigt bra utan den också. Jag tror inte det finns någon som måste vara uppkopplad precis hela tiden. Du måste tillåta dig att vara helt ensam en liten stund varje dag. Ifall du känner att du måste ha telefonen med dig precis hela tiden är du beroende, och det är lite oroväckande.

Tack doktorn. Vi låser genast in telefonen. Men bara en timme eller så.