Hoppa till huvudinnehåll

Maria Turtschaninoff: Nu får jag leka Narnia varje dag

Maria Turtschaninoff är en av Vegas sommarpratare 2015
Maria Turtschaninoff är en av Vegas sommarpratare 2015 Bild: YLE/ Tiina Grönroos vegas sommarpratare 2015

Som barn ville författaren Maria Turtschaninoff resa till sagolandet Narnia varje dag. Att få skriva är nästan det viktigaste i Marias liv. Skrivandet är också hennes sköld och svärd när livet känns för svårt.

Att det blev sagor och småningom fantasy beror enligt Maria på hennes längtan till Narnia.

-­ Om och om igen kröp jag in i garderober och tryckte mot bakväggen. Till min verkligt djupa överraskning och besvikelse fortfor den vara solid. Varför kunde aldrig jag få dyka in i en bok så där som Bastian i Den oändliga historien? Varför flög inga mattor jag satte mig på, hur hårt jag än önskade mig det?

I sitt sommarprat går Maria Turtschaninoff in på sitt skrivande, något hon säger definierar henne och som skänker henne mening i livet. Hösten 2014 vann Maria Turtschaninoff Finlandia Junior­priset för sin bok Maresi, men de första berättelserna skrev hon redan som femåring. De som finns sparade heter "den modiga påjken och trålen" och "Prinsessan silvärklinga och den elaka heksan påre". ­

- Jag började skriva för att få gå djupare in i de underbara världar jag upptäckte i böckerna. Sedan märkte jag att jag var bra på det, bättre än något annat jag gjorde.

Maria Turtschaninoff beskriver sig själv som ett ensamt barn med glasögon och frånskilda föräldrar. Ett barn som var lite rädd för andra barn. När hon skrev blev hon Maria drömmaren, ordkonstnären och magikern.

Det går inte att komma åt min innersta kärna om jag samtidigt tänker att jag kan använda ondskan i en text.

Personligt, utan att det kanske uppfattas av läsaren

Maria säger att skrivandet är hennes sköld och svärd när livet är för svårt. ­

- Om någon sårar eller skadar mig kan jag hålla upp mitt skrivande som en sköld. Det går inte att komma åt min innersta kärna om jag samtidigt tänker att jag kan använda ondskan i en text.

Nu har Maria varit författare på heltid i sju år. När hon skriver om händelser hon varit med om och gör dem till fiktion, kan hon själv se klarare på saker och upplevelser, också smärtsamma sådana.

Maria återger bland annat den saga som hon skrev för antologin Naken 2013. Boken handlar om barnlöshet och Marias saga handlar om kärleken mellan en ung kvinna och en ung man och ett havandeskap som slutar med att en drake sliter upp kvinnans buk.

Kontrasternas resa

I sitt sommarprat tar Maria Turtschaninoff lyssnarna med på en skrivinspirationsresa till den grekiska ön Leros, en för Maria jobbig, men också fin resa. Hon berättar på flera plan hur det underbara kolliderar med det fula, om sorg och glädje.

Den bok Maria jobbar med som bäst, den har hon skrivit på just på Leros. Den handlar om vad förtryck gör med människor och vad frihet betyder. Boken handlar om kunskap och hur den kan användas för gott eller för ont.

- ­Min huvudsakliga läsarskara utgörs av unga läsare. Om jag kan påverka ett enda hjärta, göra det lite större, lite mer förstående och inkluderande, då har mitt arbete ett värde.

För varje ny bok har jag mer och mer insett hur lite jag kan om att skriva

Varje bok föds fram på nytt sätt

Vad har Maria Turtschaninoff lärt sig om att skriva, nio år efter att första boken utkom?

-­ Jag vet ingenting om att skriva. Efter min andra bok var jag full av självsäkerhet, jag hade knäckt koden. Jag blev ombedd att besöka skolor och bibliotek. Jag stod framför skolklass efter skolklass och förklarade att så här gör jag när jag skriver en bok.

-­ Efter det har formeln aldrig fungerat igen. Varje bok har fötts fram på ett helt nytt sätt. För varje ny bok har jag mer och mer insett hur lite jag kan om att skriva.

-­ Allt måste uppfinnas på nytt. Jag får famla mig fram och sätta min tillit till att det blir något till slut. Det finns historier som aldrig blivit klara, där jag aldrig hittat ut eller fram. ­

- Månen lyser min väg då jag än en gång går genom garderoben och in i den djupaste av skogar. Jag vet inte vad som väntar mig där. Jag vet inget om de fasor jag kommer att möta. Men alternativet, att aldrig mer gå in i skogen, är dubbelt värre. Då förtvinar jag och dör.

Maria Turtschaninoff tar sin stav och börjar sin vandring längs nya, okända stigar

-­ Vi ses i Narnia

Bland annat den här musiken spelar Maria Turtschaninoff:

Maria Turschaninoff sommarpratar den 25 juni kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2015

Läs också:
Maria Turtschaninoff aktuell för nytt litteraturpris
Maria Turtschaninoff vinner Finlandia Junior

Nyligen publicerat - Vega