Hoppa till huvudinnehåll

Nu har Avanti blåst i gång!

Fanfaren på rådhustorget i Borgå
Valthornskvartetten blåste i gång festivalen. Fanfaren på rådhustorget i Borgå Bild: Yle/Sofia Strömgård avantifanfaren

Musikfestivalen Avanti inleddes officiellt med en fanfar på Gamla Rådhustorget i Borgå i dag. Festivalens konstnärliga ledare Matthias Pintscher inledde med ett tal på finska.

Strax innan tolv var rådhustorget i gamla stan i Borgå fullt av folk. Utanför rådhuset stod Avantis valthornskvartett uppställd för att blåsa igång festivalen.

Människor på rådhustorget i Borgå.
Torget var fullt på torsdagen vid middagstid. Människor på rådhustorget i Borgå. Bild: Yle/Sofia Strömgård avantifanfaren

Efter Emma-fanfaren var det dags för festivalens konstnärliga ledare Matthias Pintscher att presentera sig. Liksom i fjol då Barbara Hannigan inledde sitt tal på finska, började Pintscher också med ett ”moi Porvoo!”

En del av talet gick på en rätt så sammanhängande finska och publiken kunde märka att den tyska kompositören och kapellmästaren verkligen ansträngt sig för att öva in de finska orden.

Avanti är en galen vecka

Matthias Pintscher berättade att han besökte Borgå för första gången för nio år sedan, inbjuden av den finska kompositören Kaija Saariaho.

– Nu känns det som att jag kommit hem.

Pintscher fortsatte med att han genast blev kär i staden, de duktiga musikerna och den fantastiska publiken. Avanti är en riktigt galen vecka full med musik, och publiken tar emot allting med öppna armar.

– Avanti är lite som att gå till sin favoritrestaurang. Man går dit för att man verkligen älskar det stället och man bryr sig inte om att kolla på menyn i förväg.

Matthias Pintscher.
Kompositören och kapellmästaren Matthias Pintscher. Matthias Pintscher. Bild: Yle/Sofia Strömgård matthias pintscher

Festivalen kommer i år att bjuda på en massa fin musik, också modern sådan, sade Pintscher. Han avslutade med att tacka publiken för att den år efter år är festivalen trogen.

Många konserter att välja mellan

På en bänk vid rådhustorget satt Rosita Frankenhaeuser med sin mamma Brita Weckström. De hör till publikskaran som är Avanti trogna år efter år.

– Det var en trevlig konsert i Pernå i går. Vi ska gå också i kväll och på söndagen, berättade Frankenhaeuser.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland