Hoppa till huvudinnehåll

Rosor och vilda örter var mat i medeltida Raseborg

Fågel grillad på spett. Under spettet en behållare för steksky. Flandern, 1432.
Bilden skildrar inte livet i Raseborgs slott. Fågel grillad på spett. Under spettet en behållare för steksky. Flandern år 1432. Fågel grillad på spett. Under spettet en behållare för steksky. Flandern, 1432. Bild: Yle/Public domain behållare

Vid Raseborgs slottsruin i Snappertuna skapas en medeltida upplevelse för besökaren genom tidsenligt program och medeltida mat på menyn.

Företagaren Anne Ingman berättar att barn kan ta sig på en tidsresa till 1890-talet eller så långt bakåt som 1470-talet.

I borgen ordnas dramaguidningar tre gånger i veckan under högsäsongen.

Anne Ingman vid Raseborgs slott.
Anne Ingman. Anne Ingman vid Raseborgs slott. Bild: Yle/Lukas Lundin raseborgs ruiner

Andra exempel på program är guidade promenader från kyrkan i Snappertuna, till forngården, över Kärleksstigen och in på borgområdet.

Det har varit väldigt roligt att förebereda medeltida menyer och hitta rätta råvaror, berättar köksmästaren Mikael Kokkonen.

Han räknar upp rovor, morötter, palsternacka, vilda örter och rosor.

- Man har haft får och kor här, så man vet att sådan mat användes.

Mikael Kokkonen
Mikael Kokkonen. Mikael Kokkonen Bild: Yle/Lukas Lundin mikael kokkonen

Potatis användes inte på medeltiden, men däremot mycket fisk.

Mycket salt användes så att livsmedlen skulle hålla, berättar Kokkonen.

Via ljudlänken nedan kan du lyssna på ett reportage om det medeltida programutbudet. Redaktör Börje Broberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland