Hoppa till huvudinnehåll

Upplev Game of thrones och Robin Hood

Tower Bridge är bland de viktigaste sevärdheterna i London.
Tower Bridge är bland de viktigaste sevärdheterna i London. Tower Bridge är bland de viktigaste sevärdheterna i London. Bild: Yle, Haldin communication kim varstala

Kim Varstala, korrespondent för Mitt nya land i London, bloggar om upplevelser.

Sevärdheter i Storbritannien

  • Big Ben är varken namnet på klocktornet (Elizabeth Tower) eller klockan (Great Clock of Westminster) vid Houses of Parliament, utan på den stora slagklockan som göts i mitten av 1800-talet.
  • Elva olika platser i TV-serien Game of Thrones finns på Nordirland, bland annat Winterfell och The King’s Road. Se hela listan på http://www.discovernorthernireland.com/gameofthrones/
  • Metrosträckan Leicester Square - Covent Garden är bara 270 meter lång och i och med det Londons kortaste metrofärd. Trots att det går snabbare att gå till fots, är sträckan den mest trafikerade på grund av alla turister.
  • Det sägs att så länge det finns sex stycken korpar på Tower of London kommer kungariket att hållas intakt. I nuläget finns det sju (en i reserv) och de är alla vingklippta och övervakas av The Raven Master.
  • Nessie sägs ha upptäckts av Saint Columba (521 - 579), Skottland andra nationalhelgon efter Saint Andrew.
  • Wales har fler slott per kvadratkilometer än något annat land i världen.

Var ska man börja? Storbritannien har så mycket att erbjuda, både för veckoslutsturisten och för den långvariga arbetstagaren, att välja ut the best of nästan känns övermäktigt.

Från Skottlands högländer och whiskydestillerier till Nordirlands Game of Thrones-inspelningsplatser till Wales berg och borgar till Englands, och hela Storbritanniens, huvudstad London.

Om du reser till Storbritannien för första gången är chansen stor att du kommer just till London, så låt oss börja här. Vad ska man absolut inte missa?

Houses of Parliament och Big Ben. Buckingham Palace och Hyde Park. Oxford Street och Regent Street. Piccadilly Circus och Covent Garden. Tower of London och Tower Bridge. Det är ungefär de viktigaste sevärdheterna.

Beroende på var och ens personliga läggningar finns det sedan ungefär en miljon saker som kan läggas till på listan. Är man intresserad av historia kan jag inget annat än varmt rekommendera det nyrestaurerade Imperial War Museum.

Har man en läggning mot popkultur kan man besöka många stora trendsättare på vaxmuseet Madame Tussauds och om man tycker om idrott är det en självklarhet att se en fotbollsmatch eller något annat sportevenemang på Wembley Stadium.

Det finns hur mycket som helst att göra i London och det går att prata om hur länge som helst, men det gör vi inte nu. Istället riktar vi blickarna söderut från London, klockan sex på den geografiska kartan.

Förutom att vara Londonbornas utflyktsort nummer ett, är Brighton också en fantastiskt sympatisk kuststad i södra England. Hittills har jag besökt staden tre gånger under den tid jag bott i London och det har varit ett välkommet avbrott i den stressiga vardagen.

Först när man hör, ser och känner doften av havet inser man hur mycket man saknat det. Åk till Brighton, ät på en fiskrestaurang vid stranden. Gå ut på Brighton Pier om det finns barn i sällskapet. Njut av den förhållandevis modesta folkmängden.

Väst/sydväst från London, mot klockan 8, finns det stillsamma, berömda och världsarvsklassade Avebury-området. Här finns ett av Storbritanniens mest populära turistmål Stonehenge, samt dess lillebror Woodhenge.

Om man istället väljer att söka sig västerut och/eller norrut från London har man chansen att besöka ”Oxbridge”, det vill säga universiteten i Oxford eller Cambridge, två av världens mest väletablerade utbildningsinstitutioner.

Vidare norrut! Klockan 11 från London sett finns Nottingham och den närbelägna Sherwoodskogen (i dagsläget en park), där legenderna om Robin Hood utspelar sig. Här bör den fotbollsintresserade söka sig västerut till städerna Manchester och Liverpool.

Om man ämnar ta sig ännu längre norrut i Storbritannien rekommenderar jag att använda sig av East Coast Trains, vars rutt går längs med den brittiska östkusten ända upp till Inverness och Aberdeen i Skottland.

När vi nu ändå pratar om Skottland så måste vi givetvis nämna Loch Ness, den näst djupaste sjön i Storbritannien och sedan 1932 mest känd för monstret Nessie, som sägs vara en förhistorisk Plesiosaur.

Dock förblir den mest legitima orsaken att besöka Skottland dess storslagna natur, och detsamma gäller för Irland. Kombinationen av berg, dalar och slätter bildar ett storslaget och romantiskt landskap utan like.

Kim Varstala