Hoppa till huvudinnehåll

Valar, känguruer och korallrev – allt finns i Australien

På väg till skolan har Ingrid sett bland annat ödlor och papegojor.
På väg till skolan har Ingrid sett bland annat ödlor och papegojor. På väg till skolan har Ingrid sett bland annat ödlor och papegojor. Bild: Yle, Haldin communication ingrid öhberg

Mitt nya land-korrespondenten Ingrid Öhberg bloggar om upplevelser i Australien.

Sevärdheter i Australien

  • Operahuset i Sydney är designat av en dansk arkitekt, Jorn Utzon, år 1966 som resultat av en tävling som New South Wales Government ordnade för att hitta den bästa designen för byggnaden, som sedan blev färdig år 1973.
  • Kängurun och emun är Australiens nationaldjur och blev valda eftersom ingendera har en förmåga att gå bakåt och symboliserar därför en nation som går framåt.
  • Sex av de tio dödligaste ormarna kan hittas i Australien.
  • Great Barrier Reef är sedd som den största levande organismen och hör till ett av världens sju underverk.
  • Världens största boskapsfarm finns i Australien och är större än hela Belgien.
  • Guldkusten har världens största kanalsystem som är längre än de kanaler tillsammans som finns i Vendig och Amsterdam.
  • Det finns fyra olika arter av känguruer i Australien och den röda kängurun är den största. Den största röda kängurun som har setts var 2.1 m lång och vägde 91 kg.

Jag har sett valar och delfiner från vår balkong. Jag har sett ödlor och papegojor på skolvägen. Jag har sett wallabies och känguruer under små roadtrips.

Jag har simmat i världens största hav och i bergskällor. Jag har sett regnskog så långt ögat kan nå och sett stränder som är längre än hela länder.

Alla dessa saker har jag sett och upplevt under min korta tid här i Australien, och det är bara en början på vad allt man kan uppleva. Landet ruvar på många naturliga under.

Varje morgon vaknar jag till en vy som kunde vara ett vykort och många gånger i veckan ser jag saker som jag aldrig sett förut. Jag har aldrig till exempel sett månen så stor som jag såg den en kväll förra veckan.

Regnbågarna över havet är hela och de kan finnas fem på en gång och jag är alltid lika överväldigad av hur soluppgången eller solnedgången ser ut här. Låter som klichéer, jag vet, men allting är bara lite annorlunda och spännande här och det gillar jag.

Om jag hade möjligheten skulle jag ta hela min familj och alla mina vänner hit, så att också de kunde se vad jag får se varje dag, för det är faktiskt så mäktigt.

Här på Guldkusten finns det nästan oändligt med strand och ju längre söderut man åker desto vackrare blir det.

En liten biltur in mot landet hittar man berg och skogar där man kan simma i bergskällor och åka nedför rutschkanor bildade av vatten som rinner ner från berget.

De många åarna som slingrar sig igenom hela Guldkusten bildar små öar överallt och ger möjligheten för många att röra sig omkring med båt.

När man tar sig ut till havs finns det en stor chans att man träffar på delfiner som också brukar surfa på vågorna bland alla surfare. Och är man ute rätt tid på året kan man möta valar som är på väg till varmare vatten för att hitta mat.

Australien är också känd för de många giftiga spindlarna, ormarna och övriga obehagliga djur, som jag till all tur har lyckats undvika att se.

Om man kommer till Australien så rekommenderar jag varmt att antingen åka bil eller buss längs med kusten, för på det viset får man en helt annorlunda upplevelse än om man flyger.

Man kan till exempel köra på vägar som är många hundra meter ovanför havsytan och beundra de vackra vyerna. Då har man också möjligheten att se olika vilda djur, som känguruer och koalor, längs med vägarna.

Allt detta är dessutom endast en liten del av vad Australien och dess natur har att bjuda på. Ayers Rock finns i mitten av landet och är kanske den mest kännetecknande sevärdheten i Australien.

Lake Hillier i västra Australien är en sjö med ljusrött vatten. Great Barrier Reef, där man kan dyka bland koraller och fiskar, hittar man på Östkusten.

Sedan finns det förstås alla de stora städerna med sina sevärdheter som till exempel operahuset i Sydney och Great Ocean road i Melbourne.

Australien bjuder på oändliga möjligheter för upplevelser, av vilka jag inte ens sett en bråkdel. Som nästa på min lista står Sydney och dess hektiska storstadsupplevelser!

Ingrid Öhberg