Hoppa till huvudinnehåll

Ingen solig sommarbuffé precis

Fyra män kring en kvinna som ammar en av dem. Här ett av de konstverk som förbryllar i utställningen Skuggrörelser på Amos Anderssons konstmuseum.

Installationer, målningar, grafik och till och med textilkonst … variationen är stor bland de verk som museichefen Kai Kartio har köpt in under de senaste fem åren. Däremot är motiven rätt genomgående mörka, ödesmättade.

Bläck på papper, Elina Merenmies arbete Alla träd är mina, 2013
Elina Merenmies "Alla träd är mina", bläck på papper, 2013. Bläck på papper, Elina Merenmies arbete Alla träd är mina, 2013 Bild: Copyright Amos Anderson Art Museum elina merenmies

En annorlunda sommarutställning

Så ingen skir sommardukning här alltså.Men kurator Katariina Timonens förhoppning är att utställningen skall få ge sommarvarma besökare möjlighet till svalka inne bland skuggorna.

Nyanskaffningarna gäller både arbeten av konstnärer som varit representerade i samlingarna redan tidigare och helt nya konstnärskap. Pengarna för nyförvärv räcker till ett tiotal verk per år, berättar Timonen.

Ett lugnt vemod

Bland dem som har flera verk i samlingarna finns Viggo Wallensköld, känd för sina ensamma gestalter. Elina Merenmies står för en detaljexakt expressionism, vilket också hennes två bläckteckningar av huvuden med hårsvall är exempel på.

Målning av Paul Osipow: Gång III
Paul Osipows Gång III, olja på duk, 2014. Målning av Paul Osipow: Gång III Bild: Copyright Amos Anderson Art Museum paul osipows gång iii

Paul Osipows färska målning Gång III är förhållandevis färggrann, med klargult, blått, rött, violett, grönt, orange som kontrasterar emot svarta fält.

Färsk pristagare

Camilla Vuorenmaa, som nyligen belönades med finska Konstakademins pris, presenteras med verket Camouflage från 2014. Hon har karvat in och målat ett mångtydbart väsen på en grov träyta.

Camouflage av Camilla Vuorenmaa, detalj ur målning och gravering på trä, 2014.
Detalj ur Camilla Vuorenmaas Camouflage. Målat och karvat på trä. 2014. Camouflage av Camilla Vuorenmaa, detalj ur målning och gravering på trä, 2014. Bild: Copyright Amos Anderson Art Museum detalj ur målning och gravering på trä

Antti Oikarinen har en installation liggande på golvet. Minutiöst har han målat av golvets stenstruktur på ett antal runda mdf-skivor. Lätt går man kanske förbi dem, i tron att de är genomskinliga plexiskivor.

Den diande mannen

Kari Vehosalos arbete hör till Katariina Timonens favoriter på utställningen. Och jag måste hålla med om att det verkligen aktiverar många skikt i en.

Perspektivförskjutningarna i den förment naturalistiska stilen med de många konsthistoriska anspelningarna fascinerar och de många tolkningsmöjligheterna inspirerar. Titeln Corruption of the Working Class (greatest is love) minskar inte heller mystiken.

Människans bräcklighet

Till de för museet helt nya konstnärerna hör Raumobon Pia Salo. Hon har länge fascinerats av öde hus, vilket också syns i hennes installation Näkymättömyyden aste (Graden av osynlighet).

Salo har funderat mycket över teman som frånvaro, vad som händer när någon fjärmas och rentav försvinner och grader av osynlighet, genomskinlighet och minnets bräcklighet.

Snart slut på museiepok

Katariina Timonen är vemodig över att utställningen Skuggrörelser på sitt sätt representerar slutet på en tid i konstmuseets historia. Samtidigt är hon ivrig inför allt det nya som flytten, förmodligen 2017-18, kommer att innebära till området invid Glaspalatset i Helsingfors.

Katariina Timonen, kurator på Amos Anderssons konstmuseum
Katariina Timonen, kurator på Amos Anderssons konstmuseum. Katariina Timonen, kurator på Amos Anderssons konstmuseum Bild: Yle/Mi Wegelius kurator på amos anderssons konstmuseum

Utställningen Skuggrörelser – nyförvärv till samlingarna på Amos Anderssons konstmuseum kan ses fram till och med 3.8.2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje