Hoppa till huvudinnehåll

Love Nepal har hjälpt hundratals barn

Shlema Badi 7 år.
7-åriga Shlema Badi från Love Nepal. Shlema Badi 7 år. Bild: Foto: Natanael Alfvén pingstvänner

När Mikael Alfvén fick se bilder på tre prostituerade nepalesiska småflickor förändrades hans liv. Nu sex år senare har han startat organisationen Love Nepal som driver tio, snart elva, barnhem.

Mikael Alfvén och Patrik Hellström.
Mikael Alfvén och Patrik Hellström. Bild: YLE/Marcus Lillkvist alfvén

- Missionären som visade bilderna berättade att flickorna jobbar flera timmar per dag med att sälja sina kroppar. Jag grät hela natten och tänkte ”gode Gud vad är detta?”, säger Mikael Alfvén.

Några månader senare startades det första barnhemmet för 34 flickor.

Tio barnhem i Nepal

- Flickornas liv var fullständigt raserat, deras framtidsdrömmar var borta och de hade varit med om de mest fruktansvärda saker.

Nu driver organisationen Love Nepal tio barnhem i Nepal. Alfvén räknar med att de har räddat ungefär 700 barn från ett liv som barnsexslavar. Efter sommaren öppnar organisationen sitt elfte barnhem, det första i Indien. Barnhemmet i Indien öppnas för att ta emot HIV-smittade flickor som lider av tuberkulos.

- Vi hämtar flickorna från bordellerna. Väldigt många nepalesiska flickor säljs till Indien. Man räknar 11.000-12.000 flickor säljs i Nepal varje år och den största marknaden är Indien.

Lägst på kastskalan

De flesta barnsexslavarna kommer från Badifolket. Alfvén berättar att Badifolket underhöll de rika med sång och dans förr i tiden. Men under de senaste 90 åren har föräldrarna börjar sälja sina unga flickor.

- De som hör till Badifolket är väldigt fattiga. Badifolket är lägst på de hinduiska kastsystemets skala och mindre värda än en hund eller en råtta. Det här folket har väldigt dåliga förutsättningar.

Hallikarna först på plats efter jordbävningarna

Jordbävningarna som drabbade Nepal i maj har gjort förhållandena för de redan utsatta ännu värre. Organisationens byggnader skadades i jordbävningarna, men alla barnhemsbarn och all personal överlevde.

- Förödelsen är fortfarande enorm i Nepal. Ett stort problem är att de som var först på plats efter jordbävningarna var hallickar utklädda till räddningsarbetare. De samlade ihop de barn som nyss hade blivit föräldralösa, satte dem i bussar och sålde dem.

Love Nepal ska nu starta ett barnhem också för föräldralösa barn.

- Ibland känner man sig liten när man ser den stora omfattningen av problemen. Men man måste ändå tänka på varje människa. Varje familj och varje by som går att hjälpa är en hjälp som når fram.

Mikael Alfvén besöker Jakobstad i samband med de Finlandssvenska pingstförsamlingarnas sommarkonferens.

Läs också