Hoppa till huvudinnehåll

Putin ringde upp Obama

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Vladimir Putin Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY rysk

Rysslands president Vladimir Putin har ringt upp USA:s president Barack Obama, uppger Vita Huset. Samtalet handlade om allt från Syrien till Ukraina.

Telefonsamtalet sent på torsdag kväll kom till på president Putins initiativ. Det här var det första telefonsamtalet mellan de två världsledarna sedan i februari.

Putin och Obama diskuterade det allt allvarligare läget i Syrien och kampen mot Islamiska staten. Enligt nyhetsbyrån Itar-Tass kom de överens om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och hans amerikanske kollega John Kerry ska mötas för att fortsätta diskussionen om IS.

De diskuterade också atomförhandlingarna med Iran och underströk vikten av enighet i de förhandlingarna, för att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen.

Dessutom diskuterades också Ukraina och enligt Vita Huset krävde Obama att Ryssland håller fast vid de avtal som slutits i Minsk och drar tillbaka alla ryska soldater och rysk utrustning från ukrainskt territorium.

Itar-Tass uppger att USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland och hennes ryske kollega Grigorij Karasin ska kontakta varandra för att diskutera Ukraina och Minskavtalen vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes