Hoppa till huvudinnehåll

Stordemonstrationer i Armenien

Polisen använde vattenkanon mot demonstranter 22.6.2105
Polisen använde vattenkanoner mot armeniska demonstranter 22.6.2105 Polisen använde vattenkanon mot demonstranter 22.6.2105 Bild: EPA /VAKHRAM BAGHDASARYAN/PHOTOLURE armenien

Omfattande protester har förekommit i en veckas tid i Armeniens huvudstad Jerevan. Ryska politiker antyder att väst ligger bakom.

Armeniens regering beslöt förra veckan att elpriset höjs med upp till 22 procent i augusti.

Flera hundra armenier som protesterar mot chockhöjningen har slagit läger i närheten av presidentpalatset. Protesterna mot regeringen är de mest omfattande på flera år, skriver nyhetsbyrån AFP.

12 000 demonstrerade på torsdag

På torsdag kväll drog 12 000 människor ut på gatorna, trots hällregn. Hittills har det gått lugnt till, även om polisen också använde vattenkanoner mot folkmassan i början av veckan.

På tisdag greps 240 demonstranter, men de släpptes senare.

USA, EU och den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har alla uttryckt oro över situationen.

Premiärministern vädjar

Armeniens premiärminister Hovik Abrahamyan vädjade igår till armenierna och bad dem sluta protestera och återgå till en konstruktiv dialog. Han sa också att regeringen tänker höja elpriset som planerat.

Höjningen gjordes efter att den ryska energikoncernen Inter RAO:s armeniska dotterbolag hade önskat det. Höjningen motiverades med att värdet på landets valuta, dram, har sjunkit kraftigt.

Ryska politiker: väst ligger bakom

Ryska politiker har antytt att väst ligger bakom protesterna. De har jämfört dem med protesterna i Ukraina som ledde till att den dåvarande presidenten Janukovytsj lämnade Ukraina.

Demonstranterna förnekar å sin sida alla kontakter med väst och den armeniska oppositionen. En stor del av dem är unga som använder sociala medier för att sammankalla till protesterna.

Armenien har en befolkning på 3,2 miljoner och landet lider till följd av den ekonomiska krisen i Ryssland.

Den armeniska exporten till Ryssland har sinat och armenier som arbetar i Ryssland skickar inte längre hem pengar.

Läs också