Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Teatern gör vinst

Svenska Teatern namnskylt
Svenska Teatern vill också satsa på udda pjäser. Svenska Teatern namnskylt Bild: Yle / Johanna Grönqvist svenska teatern

Den röda ridån på Svenska Teatern i Helsingfors har gått ner för sommaren men bakom kulisserna är man nöjd. Svenska Teatern uppvisar nämligen en vinst på 430 000 euro för 2014.

Sten Palmgren, styrelseordförande för teaterns garantiförening, säger att vinstresultatet beror på teatern nu igen har normal verksamhet efter några år av ombyggnader och att musikalen Mamma Mia dragit mycket publik.

För teaterchef Johan Storgård är resultatet av mindre betydelse.

- Teatern arbetar med långsiktiga planer, repertoaren för hösten 2015 och våren 2016 är grundplanerad redan för tre fyra år sedan.

Stapeldiagram över Svenska Teaterns vinster och förluster 2005-2014
Stapeldiagram över Svenska Teaterns vinster och förluster 2005-2014 Bild: Yle / Timo Kallio vinst och förlust

Ändrad redovisning

Vinsten beror delvis på att man ändrat på redovisningsprincipen för större teaterproduktioner som sträcker sig över flera spelperioder. Stora produktioner är dyra i början medan inkomsterna kommer långt senare.

Den nya redovisningsprincipen betyder att en produktions nettoresultat avskrivs i takt med antalet föreställningar.

Stora skulder

Sten Palmgren hoppas nu att teatern så småningom får ekonomin i balans för man har skulder på ungefär 1,2 miljoner euro som dels beror på förlustbringande produktioner och dels på investeringar.

Svenska Teatern drivs av en garantiförening vilket betyder att verksamheten är ideell. Det är alltså inte meningen att teatern ska göra vinst, säger Palmgren.

Understöd

Teatern fick år 2014 statsunderstöd för 3,9 miljoner euro. Understödet från Helsingfors stad var c. 980 000 euro och ungefär lika mycket var även det sammanlagda understödet från olika stiftelser och fonder. Biljettintäkterna för år 2014 uppgick till 3,01 miljoner euro.

Publiken är oberäknelig

Palmgren ser positivt på framtiden - förutsatt att publiken kommer. Teaterns stora utmaning är att locka publik och speciellt publik till mer udda produktioner som inte alltid är dyra att producera så de blir ofta förlustbringande.

- Det är klart att man ska satsa på udda teater, säger Palmgren, det hör till teaterns uppdrag också som nationalscen.

- Repertoaren ska vara mångsidig. Problemet med Svenska Teatern är att det är en stor teater som ändå inte är tillräckligt stor. Publikunderlaget är helt enkelt för litet.

Enligt Storgård är Svenska Teatern flexibel och har en bred repertoar.

- Vi försöker göra barn- och familjeteater, vi har ny dramatik, klassiker och musikteater. Men vi gör inte allt under ett år. Man ska se på repertoaren under en 10-års period.

Kommande produktioner

Storgård lovar mer nyskriven dramatik de kommande åren. Redan hösten 2015 kommer en dramatisering av Fru Catharina Boije och hennes döttrar en roman av Fredrika Runeberg, dramatiserad av Sofia Aminoff. Också Kristofer Möllers Rübezahl, historien om en familj och två pojkars uppväxt har premiär.

Läs också