Hoppa till huvudinnehåll

Grekerna ska få rösta om stödprogrammet

Folk köar till bankautomater i Aten den 27 juni 2015.
Oroliga greker köade vid bankautomaterna natten till lördag. Folk köar till bankautomater i Aten den 27 juni 2015. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI köer vid bankautomater

Den 5 juli kommer Grekland att hålla en folkomröstning om stödprogrammet. Det meddelade landets premiärminister Alexis Tsipras under natten till lördagen. Medborgarna ska själva få besluta om Grekland ska godkänna lånevillkoren eller inte.

Tsipras har kritiserat lånevillkoren för att vara för stränga. I villkoren ingår bland annat höjda skatter och ändringar i pensionssystemet.

- De här förslagen, som tydligt strider mot europeiska stadgar och grundrättigheter till arbete, jämlikhet och värdighet, visar att vissa parter och institutioner inte har som mål att få till stånd ett genomförbart avtal utan snarare vill förödmjuka ett helt land, sade Tsipras i ett tv-tal.

Greklands stödprogram hinner antagligen gå ut innan folkomröstningen ordnas. Det nuvarande stödprogrammet löper ut den 30 juni.

Eurogruppen ska under lördagen träffas för att diskutera Greklands stödprogram och huruvida Grekland ska få programmets sista rat på 7,2 miljarder euro. Tsipras besked om en folkomröstning ändrar inte på planerna att hålla mötet, säger en EU-källa till Reuters. Mötet inleds enligt planerna kl 15 finsk tid.

Det senaste budet från Greklands långivare i Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen är en förlängning av det nuvarande programmet med minst fem månader. Programmet uppgår till ett värde på 12 miljarder euro. Enligt uppgifter till AFP skulle 1,8 miljarder vara klart att betalas ut så fort Grekland har godkänt överenskommelsen.

Tsipras närstående medhjälpare Nikos Pappas tror att det grekiska folket kommer att förkasta villkoren för stödprogrammet, rapporterar Reuters.

Tyskland: Klart formulerade frågor

Den tyska vice förbundskanslern Sigmar Gabriel säger att man inte utan vidare ska betrakta Tsipras besked som ett trick. Gabriel sade i tysk radio att det kan vara vettigt med en folkomröstning om frågorna är entydiga – om det är klart att grekerna röstar om ett program som godkänts vid förhandlingar.

Gabriel sade att Europa inte kommer att gå med på att utan villkor ge Grekland 20 eller 30 miljarder euro i stöd.

Köer vid bankautomaterna

Det rapporteras om långa köer vid bankautomaterna i Grekland. Grekerna oroar sig för att myndigheterna kommer att begränsa rätten att ta ut pengar.

Den grekiska försvarsministern och ledaren för det andra regeringspartiet Självständiga grekerna Panos Kammenos manade i dag till lugn och sade att bankerna inte kommer att stänga dörrarna.

Kammenos sade i grekisk tv att det kommer att finnas sedlar i bankautomaterna.

- Allt det här är överdrivet, sade han.

Kammenos sade vidare att folkomröstningen den 5 juli om stödprogrammet inte äventyrar Greklands framtid som EU-medlem.

"Kapitalkontroller behövs"

Chefen för den tyska tankesmedjan Center for European Economic Research säger att Grekland måste införa kapitalkontroller på måndag om landet vill ha en förlängd tidsfrist fram till den 5 juli då landet ska folkomrösta om stödprogrammet.

Clemens Fuest säger att de omfattande uttagen av pengar försvårar läget för de grekiska bankerna. Fuest anser att Europeiska centralbanken på måndag ställs inför valet att låta de grekiska bankerna kollapsa, eller förse dem med ytterligare nödfinansiering.

ECB:s högsta beslutande organ, ECB-rådet, sammanträder på söndag för att diskutera en fortsatt nödfinansiering av de grekiska bankerna, uppger en källa med insyn till nyhetsbyrån Reuters.

Greker köar vid bankautomaterna den 27 juni 2015.
Köer den 27.6.2015 Greker köar vid bankautomaterna den 27 juni 2015. Bild: EPA/ALEXANDROS VLACHOS köer vid bankautomater
Greker köar vid bankautomaterna den 27 juni 2015.
Köer den 27.6.2015 Greker köar vid bankautomaterna den 27 juni 2015. Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI köer vid bankautomater

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes