Hoppa till huvudinnehåll

The Sun avslöjade planerad terrorattack

Brittiska soldater marcherar på Armed Forces Day 2012.
Brittiska soldater marscherar på Armed Forces Day 2012. Brittiska soldater marcherar på Armed Forces Day 2012. Bild: EPA brittiska armén

Den brittiska tidningen The Sun har avslöjat terroristorganisationen IS:s planer på att utföra ett självmordsattentat i London. Attacken skulle ha skett i dag.

Terroristerna planerade att spränga en bomb under en parad för Storbritanniens vapenmakt. IS hade skolat en man för uppdraget, omedvetna om att han var en journalist på tidningen The Sun.

Tidningens journalister hade lyckats komma i kontakt med högt uppsatta personer inom terrororganisationen. En av dem var Junaid Hussein som sägs leda CyberCaliphate, det vill säga IS:s verksamhet på nätet.

Hussein visste inte vem det var som han hade kontakt med och började ge anvisningar åt journalisten om att utföra en självmordsattack.

Instruktionerna handlade bland annat om hur man skaffar sig material för att bygga en bomb av tryckkokare. Det är samma typ av bomb som användes vid attacken på maratonloppet i Boston.

Ville orsaka största möjliga förödelse

Bland instruktionerna fanns också tips på hur man kunde öka bombens förstörelsekraft för att maximera människors lidande. För det ändamålet skulle spik och råttgift sättas i bomben.

Den här lördagen, den 27 juni, utsågs till dagen då attentatet skulle ske eftersom det sammanfaller med Armed Forces Day, jubileumsdagen för Storbritanniens vapenkraft. Terroristerna ville visa att de kan utföra attacker i fiendens hemland.

”Det här är stort. Vi slår till hårt mot kättarna InshAllah. Vi slår till mot deras soldater i deras hemland. InshAllah. Soldater som har varit i Irak och Afghanistan. Hoppa in i människomassan och spräng bomben.” Så löd instruktionerna.

Attacken skulle ske i stadsdelen Merton i sydvästra London. Eftersom The Sun avslöjade planerna för polisen blev attacken ändå ogenomförd.

Den brittiska polisen har inte bekräftat tidningens uppgifter men säger att det har varit till hjälp när journalister delat med sig av information som kan tyda på terrorverksamhet, skriver BBC.

Storbritanniens myndigheter uppmuntrar nu medborgarna att delta i dagens festligheter som normalt. Säkerhetsarrangemangen har ändå trappats upp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes