Hoppa till huvudinnehåll

Teds hemlisnovell

Ted
Ted Bild: YLE hemlisnovellen

Vi bad några skribenter inspireras av Finlandssvenska hemlisar och skriva en novell, på basis av en hemlis som någon av er skickat in. Här får ni sommarläsning skriven av Ted Forsström. Hemlis nummer 1 inspirerade honom att skriva den här novellen.

"Jag är en 55 år gammal man som älskar att klä ut mig till en prinsessa."

”NO!” skrek jag i telefonen. ”BLUE! Yes, like first one! As fresh as possible! No, sex is not important!” Jag himlade med ögonen. ”I don’t CARE! You did it once, now you do same again! You get ruby WHEN I get package!” Helvete. ”Don’t call me again on this number!” Jag avslutade samtalet och tittade i spegeln. Peruken satt snett igen.

Jag tog ett djupt andetag och stirrade mig själv i ögonen. Du fixar det här, Tord. Allt hänger på Myroslav och den jäveln är allt för medveten om att han kan pressa ut mig. Smyckena är snart slut. Jag strök handen på min tjocka fejkmage och tittade ut genom fönstret; vakterna höll på med sina fåniga ritualer igen.

Det började som ett skämt. Prinsessan Madeleine var på landskapsbesök och godisfabriken jag jobbade på skulle föräras med en påhälsning eftersom vi hade producerat mera elefantgodisar än någon annan fabrik i hela Norra Europa. Vi hade skojat länge om besöket och det hade urartat i att jag en morgon skrutit i kafferummet om att jag skulle se till att banne mig få en puss av prinsessan när hon besökte min station. Det blev ett vad och plötsligt stod pengar på spel. Min plan var att bjuda prinsessan på min egen blandning extremt sura dödsskallar och sen fösa in henne i kontrollrummet för att dricka vatten när det börjar bränna i munnen på henne. När jag väl hade henne åt sidan skulle jag ljuga åt alla att jag fått en puss.

Jag vet ännu inte riktigt vad som gick snett, men av någon anledning råkade jag istället för att erbjuda prinsessan ett glas vatten knuffa ner henne i kolagjuteriet. Hon försvann med ett dovt skrik bland de enorma visplarna. Jag fick panik och gjorde det som vem som helst skulle ha gjort i samma situation – jag hällde en hink gammal kolasås på mig, sprang ut ur kontrollrummet och med pipig röst skrek att jag varit med om en karamellolycka och genast ville återvända till slottet.

Alla gick på det. De trodde att jag var Madeleine.

Väl framme vid slottet sa jag att jag ville ha lugn och ro och låste in mig i Madeleines rum. Jag torkade av mig kolasåsen, drog på mig en klänning och sminkade mig så gott jag kunde. Jag förklarade åt en betjänt att kolasåsen bränt bort mitt hår och att jag omedelbart bör få en peruk. Och på den vägen är det. Nu har jag varit hennes kungliga höghet i… Herregud i flera år. Jag slängde peruken på golvet.

Jag hade inget val. Det var bara ett skämt som gick för långt! Vad skulle jag ha sagt? ”Hej! Jag heter egentligen Tord och är 55 år och låtsas vara Madeleine för jag råkade mörda prinsessan och hon är vid det här laget troligtvis en rostad dragé som kan innehålla spår av nötter! Sorry!” Nej. Ingen kan någonsin få veta sanningen. SÄPO skulle göra polkagrisar av mig.

Hittills hade allt gått så bra. När jag bodde i New York kunde jag vara Tord rätt ofta. Men sen kom Chris. Chris och hans jävla förlovning. Ett enda YouTube-klipp höll på att rasera allt. ”Tihi”, vad fan tänkte jag. Det skulle den riktiga prinsessan aldrig säga.

Min telefon började vibrera. Okänt nummer. Myroslav ringer igen. Någon knackar försynt på dörren. Jag gömmer telefonen och drar snabbt på mig peruken. En snabb blick i spegeln för att få det rätta leendet. Jag hör en mörk mansröst utanför min dörr. ”Darling, are you ready? We need to get to the hospital.” Det är Chris. Om Myroslav inte får fixat fram en unge om några timmar så då vet jag inte vad jag ska ta mig till.

Läs också

Finlandssvenska hemlisar

 • Den onda cirkeln

  Frida Lindholm skrev en novell baserad på en hemlis.

  Vi bad några skribenter inspireras av Finlandssvenska hemlisar. Läs Frida Lindholms hemlisnovell här.

 • Kidnappningen på dagis

  Peppe Öhman skrev en novell baserad på en hemlis.

  Vi bad några skribenter inspireras av Finlandssvenska hemlisar. Läs Peppe Öhmans hemlisnovell här.

 • Utdrag ur Dödsdagboken

  Mathias Rosenlund skrev en novell baserad på en hemlis.

  Vi bad några skribenter inspireras av Finlandssvenska hemlisar. Läs Mathias Rosenlunds hemlisnovell här.

 • Hemlisfilmen: I en helt vanlig skola

  Varje vecka publicerar vi Svenskfinlands hemligheter. Ibland gör vi film av dem. Den här hemligheten utspelar sig i en helt vanlig skola, någonstans i Svenskfinland.