Hoppa till huvudinnehåll

Vad händer med Grekland?

Syntagmaplatsen vid Greklands parlament
Syntagmaplatsen vid Greklands parlament. Syntagmaplatsen vid Greklands parlament Bild: Alkis Konstantinidis / EPA greklands flagga

Euroländerna har meddelat att stödprogrammet till Grekland inte kommer att förlängas, återbetalningsdagen till IMF är på tisdag och premiärministern Alexis Tsipras har meddelat att landet kommer att hålla en folkomröstning. Hur ser Greklands framtid egentligen ut?

Efter att eurogruppens finansministrar på lördagen beslöt att inte förlänga stödprogrammet till Grekland har man nu gått över till att diskutera hur framtiden ser ut om Grekland inte kan betala sin skuld till Internationella valutafonden IMF på tisdag.

Greklands plan var före lördagen att få till stånd ett avtal som skulle ge landet 1,8 miljarder euro i tilläggsstöd. För att nå en sådan överenskommelse krävdes att Grekland skulle genomföra reformer för att stabilisera ekonomin.

Grekland valde ändå att avbryta förhandlingarna och meddelade att man kommer att hålla en folkomröstning angående huruvida man ska godkänna lånevillkoren eller inte.

Vad betyder det här egentligen för Grekland?

Uttagsgränser

Sammanbrottet mellan Grekland och lånegivarna kan leda till penningflykt i landet. Grekerna köade på lördagen till bankautomaterna för att tömma sina bankkonton. Det här kan leda till att Greklands regering inför kapitalrestriktioner redan på söndagen.

Vad händer efter tisdagen?

Om Grekland inte klarar av att betala sin skuld till IMF på tisdag måste långivarna bestämma om de ska kräva att Grekland på en gång betalar tillbaka alla sina skulder.

Tidigare har man låtit förstå att det här inte är troligt eftersom det skulle försätta Greklands ekonomi i en ännu värre situation.

Läs mera:

Stubb: Grekland är inte på väg ut ur eurosamarbetet

EU har bestämt sig för att inte förlänga det nuvarande låneprogrammet till Grekland. Finansministrarna diskuterade på lördagskvällen bland annat hur man ska bevara stabiliteten i euroområdet.

ECB:s nödfinansiering

Europeiska centralbanken ECB måste nästa vecka fatta beslut om huruvida den kommer att fortsätta stöda de grekiska bankerna. ECB kan bevilja nödfinansiering till de grekiska bankerna men en gräns kan komma emot om penningflykten i landet tilltar.

Återbetalning av statens skuldbrev

ECB kan också besluta att vänta till slutet av juli, då Grekland ska infria skuldbrev till ett värde av 3,5 miljarder. Om Grekland då inte kan sköta sina förpliktelser blir det svårt för ECB att fortsätta stöda de grekiska bankerna.

Långsamt euroutträde och parallell valuta

Utan stöd från ECB är det troligt att Greklands banksektor faller samman. Då måste Grekland ta i bruk någon typ av parallell valuta.

Folkomröstning den 5 juli

För tillfället ser det ut som att grekerna kommer att rösta om stödprogrammet mitt under en tid av kontantbrist, kapitalrestriktioner och oro. Folkomröstningen kan leda till ett utträde ur euron.

Om Grekland röstar för villkoren

Om resultatet av folkomröstningen blir att godkänna lånevillkoren måste den grekiska regeringen förhandla om ett tredje stödprogram med de internationella långivarna. De nya förhandlingarna skulle kunna pågå i flera månader och möjligtvis visa sig bli ännu svårare än veckoslutets strandade förhandlingar.

Yle Uutiset/ Samuli Harala
Yle Uutiset/ Hanna Nordenswan

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes