Hoppa till huvudinnehåll

Åbo pride återkommer

Rittis Ikola och Panda Eriksson.
Maria "Rittis" Ikola och Panda Eriksson är med och arrangerar Åbo pride 2015. Rittis Ikola och Panda Eriksson. Bild: Yle/Marie Söderman maria ikola

Nu är det klart att det blir en prideparad i Åbo också i sommar.

Arrangemangen är redan i full gång och arrangörerna behöver fler frivilliga som vill jobba med programmet under regnbågsveckan den 10-16 augusti 2015.

Själva paraden går genom Åbo centrum lördagen den 15 augusti.

I år är det delvis ett nytt gäng som gör Åbo pride och programmet ser ut som den grupp som ordnar den, konstaterar en av arrangörerna.

- Vi kommer att ha föreläsningar varje dag, workshopar i gör-det-själv-stil där du kan klippa och klistra ditt eget regnbågsbudskap. Dessutom blir det prideprogram både för barn och unga. Konstens natt ordnas samma vecka på torsdag kväll och prideparad blir det då på lördag, säger Maria "Rittis" Ikola som är med i föreningen Turku Pride.

"Vi är många"

Prideparaden är en marsch för samkönat äktenskap och mänskliga rättigheter, men samtidigt också ett sätt för hbtiq-personer att visa hur många man är, det vill säga homo- och bisexuella, transpersoner, interkönade och queera.

- Förra året kändes det som att det fanns en stor mängd ilska och besvikelser som kanaliserades i proaktiv verksamhet. Vi vill fortfarande synas och vägrar vara osynliga, vi ska höras och har mycket att säga. Därför behövs pride, säger Rittis Ikola.

Goda erfarenheter från i fjol

Enligt Panda Eriksson som också är med i arrangemangen av årets Turku pride var reaktionerna efter fjolårets parad väldigt positiva.

- Det är ett problem att regnbågsverksamhet har varit så huvudstadscentrerat. Men programmet här visar att man inte behöver åka till Helsingfors för att vara aktivist. Pride får vara sådant som deltagarna är, säger Panda Eriksson.

- Ja, 2014 var också ett underbart uppsving av stolthet då vi hade både Jeppis pride och Mariehamns pride. Någonting har skett, Svenskfinland har kommit ut ur skåpet, säger Rittis Ikola.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland