Hoppa till huvudinnehåll

Faith No More gillar att spela i pyjamas

Mike Patton
Faith No More avslutade Provinssi framför 20 000 åskådare. Mike Patton Bild: Yle/Petter Sandelin mike patton

Mike Patton spelade i Berlin när muren föll och han gillar att sjunga i pyjamas. Petter Sandelin träffar frontmannen i Faith No More för en mycket exklusiv intervju strax före spelningen på Provinssi.

Full audio for international fans

  • Don't understand a word of this? No worries. Below is the full audio from the interview with Mike Patton at the festival Provinssi 2015.
Mike Patton är glad.

Han har just sett det finska punkbandet Terveet Kädet på Provinssi. Bandet spelade på en av festivalens minsta scener och publiken bestod av en liten men hängiven skara festivalbesökare.

När Pattons Faith No More avslutar Provinssi från huvudscenen kommer det att stå ungefär 20 000 i publiken.

De är er nationalskatt.― Mike Patton om Terveet Kädet

Patton är bekant med Terveet kädet sedan länge och har några av skivorna. Han hade glömt att bandet spelade på Provinssi och fick tipset av svenskarna i Refused.

- De var fantastiska. Det är det bästa jag sett på den här turnén och vi har turnerat en månad nu och hunnit med många festivaler. De är er nationalskatt. Jag log genom hela spelningen, säger Mike Patton.

Superhero från Sol Invictus

Bandet föddes på nytt

Lite på en månad före besöket i Finland släppte Faith No More skivan Sol Invictus. Det är 18 år sedan det senaste studioalbumet. Bandet splittrades 1998 och återförenades 2009. De märkte att de gillade att spela tillsammans igen.

- Vi återförenades och gjorde några spelningar med gammalt material. Det kändes bra. Vi lärde känna varandra igen. Efter det var det naturligt att åtminstone försöka skriva något nytt.

Inför skivan gick det många rykten om bandet. Det skrevs att bandet börjat skriva nytt material. Ibland påstods det att projektet låg på is. Det var osäkert vem av medlemmarna som var intresserade av en ny skiva.

- Om vi ska vara ärliga så kom jag in senare än vanligt i den kreativa processen. De hade gjort mycket av det grovjobbet själva, säger Patton.

Patton lyssnade på låtarna och blev imponerad.

- Ibland tänkte jag faktiskt “wow, vill ni ha med mig på det här”. Vissa delar av det lät som ett helt annat band. Vilket är fantastiskt. Vi ska inte låta som vi är nitton längre.

Mike Patton
Mike Patton gillar att spela i pyjamas Mike Patton Bild: Yle/Petter Sandelin mike patton

Spelar gärna i pyjamas

Just nu spelar det återfödda Faith No More i helvita kläder. Scenen är draperad med vita tyger och kantas av färggranna blommor. Det känns väldigt passande.

- Vi ville ha en kontrast till hur vi låter. Vi ville få in känslan av en hippie- eller yogakult.

Tanken är att den vita scenen ska vara motsatsen till det man i vanliga fall ser på på festivaler: häftiga ljusshower, pyroteknik och arga män i svarta kläder. De lösa vita kläderna är sångaren speciellt förtjust i.

- Det är så otroligt bekvämt. Det är som att spela i pyjamas.

Så ni är ett pyjamasband nu?

- Ja, typ. Vi är gamla så vi måste få göra något lite enklare. Vi spelade i kostym en gång i tiden. Det är ju inte ens så länge sedan, men jag förstår inte hur vi klarade av det. När vi spelade på sommarfestivaler var det fruktansvärt.

Patton bekräftar också att alla i bandet bär kalsonger under de vita dräkterna.

Faith No More
Faith No More är en del av musikhistorien. Faith No More Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2015

Kvällen när muren föll

Faith No More har en lång karriär bakom sig. Bandet är en del av musikhistorien. De har turnerat så länge att de också hunnit se en bit historia på vägen.

Vilken spelning kommer du att minnas när du pensionerar dig?

Mike Patton lutar sig fram i den sunkiga backstagesoffan och funderar en stund. Sedan kommer minnet.

- Vi spelade i Berlin när muren föll. Det kommer jag aldrig att glömma.

Faith No More gjorde en helt vanlig spelning på en liten klubb i Berlin. Året var 1989 och bandet var långt från dagens professionella långtradarkaravan. Patton minns att de knappt hade en roadcrew.

Spelningen inleddes som vanligt. Mellan två av låtarna kommer en tysk kille, antagligen någon av de lokala arrangörerna, fram och försöker upprört förklara något för Patton.

- Han sa hela tiden något på tyska som jag inte förstod. Jag fick någon att översätta det. Han sa att muren har fallit. "Mauer ist weg". Först trodde jag det var ett skämt.

Patton bestämde sig för att ropa samma sak till publiken. De visste heller inte hur de skulle reagera. Var det ett skämt?

- Rätt snabbt förändrades atmosfären. I slutet av spelningen var det uppenbart att något hade hänt.

Bandet avslutade giget på klubben som planerat och begav sig ut.

- Det var helt galet på gatorna. Det var som en annan planet. Folk tutade och körde förbi med trabanter och viftade med sina pass. De drack champagne överallt. Vi kollade på varandra och tänkte “det här händer verkligen”. Det tog tre till fem timmar bara att köra ut ur stan.

Så ni lämnade Berlin natten när muren föll?

- Ja, vi var ju tvungna att ta oss till nästa spelning.

Faith No More
Faith No More Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2015

Faith No More
Faith No More Bild: Yle/Petter Sandelin provinssi 2015

Faith No More
Faith No More Bild: Yle/Petter Sandelin mike patton