Hoppa till huvudinnehåll

”Folkomröstningen olycklig”

Greker promenerar utanför parlamentet i Aten.
Greker promenerar utanför parlamentet i Aten. Bild: EPA / ORESTIS PANAGIOTOU greker

Att låta vanliga medborgare ta ställning till komplicerade tekniska avtalstexter är oansvarigt. Det säger ekonomen Martin Paasi om den kommande grekiska folkomröstningen.

Det som grekerna ska ta ställning till i folkomröstningen på söndag är en invecklad teknisk avtalstext som till om med sakkunniga kan ha svårt att greppa. Det säger ekonomen Martin Paasi på Nordnet. Han kritiserar den grekiska regeringens beslut att ordna en folkomröstning om långivarnas avtalsförslag.

- Dels är det en väldigt svår text det handlar om, dels är förslaget redan gammalt, säger Paasi.

Sparekonom Martin Paasi.
Martin Paasi. Sparekonom Martin Paasi. Bild: Copyright: Pepe Makkonen paasi

Han hänvisar till att det avtalsförslag som grekerna ska rösta om redan förföll och att långivarna senare kom med ännu ett förslag till Grekland. Enligt Paasi är den grekiska statsministern Alexis Tsipras nu ute efter att rädda sitt eget skinn.

- En avgörande punkt på långivarnas kravlista var en reform av pensionssystemet. Det kunde Tsipras ändå inte tänka sig att kompromissa kring, antagligen för att pensionärerna är en stor väljargrupp, säger Paasi.

Det grekiska pensionssystemet är enligt honom orealistiskt och överdimensionerat med tanke på landets ekonomiska situation

Grekerna röstar om euron

Trots att frågan till folket formuleras kring ett godkännande av förslagen från långivarna, kommer de flesta greker antagligen att rösta om euron, säger Martin Paasi.

- Jag hoppas att grekerna tolkar frågan som ett ja eller nej till att stanna kvar i euroområdet.

De flesta greker har i opinionsmätningar sagt att de vill ha kvar euron. Enligt Paasi är också många för de krav som långivarna ställer. Tsipras utnyttjar ändå folkomröstningen om en komplicerad fråga till att i mån av möjlighet få ett ”nej”. Det här skulle enligt Tsipras sätt att tänka förstärka hans förhandlingsposition, säger Paasi.

- Om det blir ett starkt ja till långivarnas förslag är det sannolikt att förhandlingarna återupptas. Blir det däremot ett svagt ja, eller till och med ett nej börjar ett grekiskt utträde ur eurozonen vara ett alltmer sannolikt alternativ.

Oron består

Börsveckan inleddes med oro, börserna stängde med sjunkande kurser och eurons värde dalade. Martin Paasi hade ändå väntat sig ännu kraftigare reaktioner.

- Med tanke på hur stora frågor som nu står på spel har det ändå varit förvånansvärt lugnt. Men den nervositet som kan skönjas kommer att bestå tills man nått en bestående lösning på problemet, säger Martin Paasi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes