Hoppa till huvudinnehåll

Grekland sänker börserna

Tysk aktiemäklare tittar på fallande börskurser
Tysk aktiemäklare tittar på fallande börskurser Bild: EPA recession

Runt om i Europa har den nya börsveckan inletts i negativa tecken. På sina håll talas det till och med om ras, som en följd av den stora oron kring Greklands framtid.

Några minuter efter att Helsingforsbörsen hade öppnat, låg indexet 3,6 procent på minus. Även i resten av Europa sjönk kurserna i morgonhandeln. I Tyskland föll kurserna med 4,5 procent och även i Holland med över 4 procent. Stämningarna har varit negativ också i Frankrike och i Norden.

De europeiska börsreaktionerna följer mönstret i Asien. Där stängde Tokyobörsen nästan 3 procent på minus.

Det är osäkerheten kring Greklands framtid som oroar marknaderna. I helgen blev det klart att låneprogrammet till Grekland inte förlängs. Samtidigt meddelade den grekiska premiärministern Alexis Tsipras att det om en vecka ordnas en folkomröstning om långivarnas krav. Börsen i Aten, liksom de grekiska bankerna, håller stängt.

Effekter på valutan, räntor

Oron har förstås också smittat av sig på valutan. Eurons värde har under måndagen fluktuerat kraftigast sedan år 2008. Hittills har euron sjunkit med över en procent mot såväl den japanska yenen som den amerikanska dollarn.

Som en följd av osäkerheten har också räntorna på de olika euroländernas statsobligationer påverkats. Räntorna på de lånepapper som anses som trygga investeringar, exempelvis de tyska, har sjunkit. Samtidigt har räntorna på de sydeuropeiska lånen skjutit i höjden. Det här gäller Portugal, Spanien och Italien.

Läs också