Hoppa till huvudinnehåll

Han hör inte hemma på kvinnokliniken

Adam Guarnieri
Adam Guarnieri blir med jämna mellanrum påmind om sin transidentitet. Adam Guarnieri Bild: Yle/Veronica Karlsson transperson

En av Finlands mest utsatta grupper är transpersonerna. Närmare 30 procent har någon gång försökt ta livet av sig. 33 ungdomsorganisationer kräver nu att regeringen förnyar translagstiftningen.

Yle träffar Adam Guarnieri en regnig förmiddag på ett café i centrala Helsingfors. 26-åriga Guarnieri bor och studerar formgivning i Vasa, men han har kommit ner till Helsingfors för att delta i Helsingfors Pridefestival.

Gällande transaspekten har Guarnieri haft det relativt lätt. Han har nästan alltid levt och presenterat sig som en pojke och hans föräldrar insåg snabbt sitt barns könsidentitet.

- Det var främst mina föräldrar som ifrågasattes under min barndom, men jag behövde sällan ställas till svars för min könsidentitet.

Trots en relativt harmonisk uppväxt har Guarnieri också fått sin beskärda del av byråkratifajter som orsakat att också han tänkt på självmord som en alternativ lösning.

- Det kändes tungt när jag kämpade med myndigheter för att komma vidare i processen. Jag minns till exempel när jag skickades till den svenskspråkiga transpolikliniken och de konstaterade att de bara håller på att starta upp avdelningen och att ingen läkare ännu finns att nå.

Svår process skapar mörk statistik

Fredrika Biström, verksamhetskoordinator på Regnbågsankan, säger att dåliga erfarenheter i korrigeringsprocessen direkt påverkar transpersoners mentala hälsa.

- Siffror visar att 27 procent av transpersonerna försökt ta sitt liv och bland transunga är siffran 65 procent. Det indikerar att transunga helt enkelt inte ser en framtid och det är fruktansvärt, säger Biström.

I Finland är siffrorna inte mycket bättre. Transmän toppar statistiken, 68 procent av de finländska transmännen har haft självmordstankar och 24 procent av dem har försökt begå självmord.

Enligt Biström är de finländska siffrorna också mycket höga, men eftersom den allmänna självmordsstatistiken också är så hög i landet sticker transpersonerna inte ut på samma sätt.

Den jobbiga och tidskrävande korrigeringsprocessen är enligt Biström en orsak till att så många transpersoner i Finland mår dåligt. Därför anser Biström att Finland är i akut behov av en ny translag.

- Läkaren har makt att bestämma vilket kön vi har inför lagen. Läkarkåren har alltså makt att bestämma över personers frihet att vara sig själva.

Biström säger att hon ofta hör att transpersoner upplever processen som onödig.

- Innan transpersoner får sin diagnos måste de besöka läkare i minst ett års tid och många upplever den här psykoanalytiska processen som helt onödig.

Lagstiftningen och processen gräver efter och vill hitta en man eller en kvinna också när varken en man eller en kvinna går att hitta, menar Biström.

Lagstadgad diskriminering och små vardagsdetaljer

Adam Guarnieri tror att en ny translag skulle förbättra transpersoners mentala hälsa. Han berättar att läkarna saknade en gemensam praxis och steriliseringskravet diskriminerar transpersoners på ett mycket privat och intimt plan.

- Det är små diskriminerande vardagsdetaljer, som blir för många till antalet, som skapar problem. Till exempel att jag måste gå till kvinnokliniken för att uppsöka en gynekolog och sitta i ett väntrum fullt med gravida kvinnor, som försynt tittar efter min gravida partner är när mitt namn ropas upp, säger Guarnieri.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes