Hoppa till huvudinnehåll

Nu är domkyrkan nästan fullbokad

Borgå domkyrka.
Borgå domkyrka. Borgå domkyrka. Bild: Yle/ Katarina Andersson borgå domkyrka

Mittgången i Borgå domkyrka får tåla många fotpar de närmaste lördagarna. Juli och augusti är årets livligaste bröllopssäsong. Vi har svaret på vilken är den attraktivaste vigseltiden!

Det börjar bli sent att tänka på sommarbröllop år 2015, men den som vill leva spontant kan ännu få en vigseltid inklämd i Borgå domkyrkas schema.

- Det är ganska fullt, men det finns några tider, till och med några riktigt bra tider. Här i juli finns det någon lördag tid till exempel efter klockan 16:30, berättar Eva Lund, byråföreståndare vid domkyrkoförsamlingen i Borgå.

Att få tid till de allra populäraste klockslagen är dock omöjligt. Enligt Lund finns det en klar tid på dagen då paren allra helst vill gifta sig.

- Det är ju alltid så att de bästa tiderna går först. Den attraktivaste vigseltiden brukar vara klockan tre eller fyra på eftermiddagen.

Ändringar i rutinerna på kommande

Vigselring
Tager du...? Vigselring Bild: Yle giftermål

Den tid som ett bröllopssällskap har till sitt förfogande i domkyrkan är vanligtvis 45 minuter. Det här ska det ändå snart bli en ändring på.

- Från och med år 2017 blir vigslarna med en timmes mellanrum, så paren får lite mera tid på sig.

Lund tror att 45 minuter har upplevts som en lite för kort tid för många par.

Det kan också bli lite luftigare i bröllopsschemat i och med en svagt nedåtgående trend i vigslarnas popularitet.

- Det har minskat lite, inte så mycket. Det ser ut att minska så där småningom, men det är ingen dramatisk minskning.

Ingen uppdelning mellan församlingarna

I Borgå är det två församlingar som samsas om samma kyrka, den finska församlingen och den svenska. Vad gäller att boka vigseltider i kyrkan är det inte uppdelat på något sätt mellan församlingarna, utan det är först till kvarn (eller i det här fallet, först till pastorskansliet) som gäller.

- När någon ringer och bokar en tid, så ser vi om det är ledigt. Det är inte så att vi har det uppdelat med olika tider för de olika församlingarna.

Lund berättar vidare att de som inte får tid i kyrkan ofta väljer att gifta sig i lilla kyrkan, i något av kapellen i regionen eller hemma. Även magistratsvigslar vinner terräng.

Läs också