Hoppa till huvudinnehåll

OS-rättigheterna till Discovery

OS-ringar 2014.
OS-ringar 2014. Bild: EPA / All Over Press os-ringar

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har sålt OS-rättigheterna från 2018 till 2024 till Discovery Communications, som är moderbolag till Eurosport.

I och med avtalet får Discovery ensamrätt på fyra OS i 53 europeiska länder. Endast Ryssland, Storbritannien och Frankrike står utanför.

Discovery köpte rättigheterna för cirka 1,3 miljarder euro. Det här är första gången som rättigheterna gått till ett enda mediebolag.

Thomas Back, IOK:s president, 2014.
Thomas Bach leder IOK. Thomas Back, IOK:s president, 2014. Bild: EPA / All Over Press bach

– Detta är ett betydande avtal för Discovery och IOK, och vi är glada över att ha Eurosport som en partner, säger IOK-presidenten Thomas Bach i ett pressmeddelande.

– Avtalet garanterar fullständig täckning av de olympiska spelen i hela Europa, inklusive en garanti för att ge omfattande free-to-air TV-sändningar i alla områden.

Discovery kommer att dela ut en del av rättigheterna till nationella TV-bolag. Kontraktet slår fast att OS delvis måste sändas på gratiskanaler, vilket i Finland även säkerställs i lagen.

I Finland äger Discovery TV-kanalerna TV5, Kutonen och Frii. Avtalet gäller såväl fria TV-kanaler, betalkanaler, internet som mobiler.

Yle utreder om rättigheter säljs vidare

– Vi lämnade ett bud som enligt oss var både ansvarsfullt och konkurrenskraftigt sett till den inhemska marknaden. Tydligen har Eurosport-Discovery gjort ett väldigt konkurrenskraftigt anbud för hela Europa, sägerYle Urheilus chef Panu Pokkinen.

– Vi är förstås lite besvikna. Nu måste vi i lugn och ro utreda ifall de tänker förmedla vidare en del av rättigheterna eller själva sända hela OS också i Finland.

Discovery har köpt rättigheterna för vinter-OS i Pyeongchang 2018, sommar-OS i Tokyo 2020, samt vinter- OS 2022 och sommar-OS 2024 som inte ännu har delats ut.

Discoverys vd David Zaslav meddelade på eftermiddagen att man är redo att förhandla om rättigheterna.

– Vi går in i förhandlingarna med öppet sinne. Vi väntar oss förmedla rättigheterna vidare på flera marknader. Hoppas det lyckas och vi kan samarbeta, sade Zaslav.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport