Hoppa till huvudinnehåll

Tyskt krismöte gällande Grekland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Förbundskansler Angela Merkel (arkivbild). Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ angela merkel

Än så länge ingen större synlig oro. I eurozonens största ekonomi Tyskland råder för stunden en något avvaktande stämning gällande krisen i Grekland. Tysklands ledande politiker sätter sig idag ner för att diskutera den akuta krisen.

Hittills ingen kommentar. Trots akut kris, inget offentligt ställningstagande av den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Enligt uppgifter i tyska medier ska hon ändå i går kväll ha diskuterat situationen i Grekland med USA:s president Barack Obama.

I dag firar Merkels kristdemokrater partiets sjuttioåriga existens, men stämningen lär knappast vara på topp. Också bland kristdemokraterna har många gett upp hoppet gällande Grekland och många ser ett grekiskt utträde ut eurozonen som oundvikligt.

Efter festligheterna ska Merkel träffa ledarna för alla partier i den tyska förbundsdagen. Det handlar om en genomgång av situationen, men officiella beslut kommer knappast att fattas.

Inom vänsterpartiet die Linke förväntar man sig i alla fall att förbundskanslern ska träda fram och förhindra en katastrof.

– Hon kan inte längre gömma sig bakom sin finansminister Wolfgang Schäuble. Om hon inte nu handlar kommer hon att gå till historien som kanslern som var ansvarig för eurons möjliga undergång, säger partiledaren Katja Kipping från die Linke.

Kritiska socialdemokrater

Medan Merkel håller sig tillbaka har den tyska regeringens talan förts av socialdemokratiska ministrar.

– Jag står handfallen inför det som har hänt under de senaste dagarna. Det är ju inte så att vi inte skulle ha försökt. Man har satt ner otaliga timmar på förhandlingar och man har på alla sätt försökt komma emot grekerna i förhandlingarna, säger utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Kritik mot den grekiske premiärministern Alexis Tsipras kommer också från socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel. I dagens Süddeutsche Zeitung låter han förstå att det var långtgående kompromisser Tyskland och Frankrike var beredda att gå med på, men att den grekiske premiärministern inte ens nämnde det erbjudna kompromissförslaget i det grekiska parlamentet.

I Tyskland tonar man i dessa dagar gärna ner riskerna för en dominoeffekt ifall av en grekisk konkurs. Nu på morgonen väntar man ändå med viss nervositet på hur börsen i Frankfurt kommer att reagera på veckoslutets händelser.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes