Hoppa till huvudinnehåll

Danmark återinför gränskontroller

Den danska tullen undersöker en bil vid gränsen mot Tyskland.
Den danska tullen undersöker en bil vid gränsen mot Tyskland. Den danska tullen undersöker en bil vid gränsen mot Tyskland. Bild: EPA/BODO MARKS dans-tyska gränsen

Danmark kommer att återinföra gränskontroller, bekräftar landets nytillträdde utrikesminister Kristian Jensen för sin tyska kollega.

Syftet med gränskontrollerna är att motarbeta illegal invandring och smuggling.

Det främlingsfientliga Dansk folkeparti (DF) har drivit frågan och redan tidigare i våras kom partiet och den förra regeringen överens om att införa en permanent gränskontroll vid gränserna mot Sverige och Tyskland.

Beslutet har fått mycket kritik av EU eftersom det kan strida mot Schengenavtalet om fri rörlighet inom EU. Danmark har ändå försäkrat att gränskontrollerna kommer att följa Schengenavtalet.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes