Hoppa till huvudinnehåll

Håll ögonen på dessa i Almedalen

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson år 2010.
Jimmie Åkesson. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson år 2010. Bild: EPA/HENRIK MONTGOMERY jimmie åkesson

Under den svenska politikerveckan i Almedalen på Gotland kommer Jimmie Åkesson att synas första gången på länge i offentligheten, medan Moderaternas Anna Kinberg Batra förväntas leverera något nytt.

Av de tre stora partierna var Socialdemokraternas Stefan Löfven först ute och höll sitt tal i Almedalen igår kväll.

Han talade för höjda lärarlöner för att öka läraryrkets status och för det lovar regeringen skjuta till drygt trehundra miljoner euro per år. Det har att göra med problemen med sjunkande resultat i den svenska skolan och förväntningar på att regeringen ska lösa situationen.

Frågan är knepig, eftersom det inte är regeringen som förhandlar om lönerna, utan kommunernas företrädare och facket. Fackcentralen LO har ställt sig skeptisk till förslaget.

Löfven talade också för att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU och för att Sverige ska vara en ledande global ekonomi. Dessutom betonade han solidaritet med världens flyktingar och för Sveriges försök att påverka besluten i EU, så att fler länder ska ta emot flyktingar.

Jimmie Åkesson i rampljuset

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar imorgon onsdag och då kommer det att finnas ett stort medieintresse kring honom. Efter att han kom tillbaka från sin sjukskrivning i våras, som han fick på grund av utbrändhet, har han visat sig mycket sparsamt i offentligheten.

Han har sagt att han kommer att fortsätta som partiledare efter partistämman i höst, så något besked om kommande avgång är inte att vänta. Sverigedemokraterna har haft en kämpig vår med många interna bråk inom partiet, men har alltjämt ett högt stöd bland sina väljare. Åkesson väntas fokusera på partiets strama linje i flykting- och invandringsfrågan i sitt tal.

Alla vill veta mera om Kinberg Batra

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra håller sitt tal på fredag. Förväntingarna är höga på att hon ska leverera nyheter och tydligare politiska linjedragningar än hon hittills har gjort, sedan hon valdes till partiledare i januari.

Kinberg Batras rörelseutrymme har varit litet i den svenska politiken, efter regeringskrisen och decemberöverenskommelsen, som gick ut på att Moderaterna och största delen av den övriga borgerliga oppositionen gick med på att inte rösta emot regeringens budgetföslag.

Kinberg Batra har stora skor att fylla efter Fredrik Reindfeldt som var den partiledare som förnyade Moderaterna på många sätt och vann flera val på "Nya Moderaterna".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes