Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stad frågar om parkanvändarnas etnicitet

Centralparken i helsingfors på fredag morgon.
Centralparken i Helsingfors. Centralparken i helsingfors på fredag morgon. Bild: Yle/Atte Jääskeläinen seija-storm

En enkät på Byggnadskontorets webbplats väcker förundran. Undersökningen kartlägger bland annat vilken etnicitet parkanvändarna i stan hör till.

Inom vissa kulturer är det vanligare att delta i gruppaktiviteter som fotboll eller basket.

Byggnadskontoret i Helsingfors utför tillsammans med Helsingfors universitet och Aalto-universitet en undersökning om hur stadsborna använder Centralparken.

På Byggnadskontorets webbplats finns en enkät där man bland annat frågar om parkbesökarnas etnicitet. Bland svarsalternativen finns till exempel arab, kines, same och svensk/annan skandinav.

Skärmdump av enkäten som finns länkad på Byggnadskontorets webbplats.
Skärmdump av enkäten som finns länkad på Byggnadskontorets webbplats. Skärmdump av enkäten som finns länkad på Byggnadskontorets webbplats. Bild: Helsingfors stad/Byggnadskontoret enkät

Silviya Bancheva vid Helsingfors universitets bio- och miljövetenskapliga fakultet är en av projektets forskare. Hon säger att kulturell bakgrund ofta påverkar hur människor använder rekreationsområden.

- Inom vissa kulturer är det till exempel vanligare att delta i gruppaktiviteter som fotboll eller basket.

Enligt Bancheva vill man med frågan utreda hur olika etniska grupper använder grönområden i stan.

- Det finns väldigt lite forskning i ämnet. Förhoppningsvis får vi svar av människor med olika bakgrunder så vi kan jämföra om det finns skillnader i användningen.

Bancheva berättar att svarsalternativen baserar sig på befolkningsstatistik över vilka de största etniska grupperna i Finland är.

Data som samlas in ska enligt webbplatsen användas för forskning och till att förbättra rekreationsområdenas kvalitet.

Läs också