Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland utreder de baltiska staternas självständighet

Spasskajatornet i Kreml
Spasskajatornet i Kreml Bild: EPA/KADOBNOV spasskaja

Rysslands riksåklagare utreder om Estlands, Lettlands och Litauens självständighet 1991 var laglig, skriver Dagens Nyheter. Två ryska parlamentariker har begärt utredningen.

Sovjetunionen erkände de baltiska ländernas självständighet i september 1991. Riksåklagare Jurij Tjajka har nu startat en utredning för att undersöka om det var lagligt av Sovjetunionen att erkänna baltstaterna.

Jevgenij Fjodorov och Anton Romanov från partiet Enade Ryssland krävde en utredning. De två anser att erkännandet av de baltiska staterna var landsförräderi och skadade landets suveränitet mot bakgrunden att det var ickekonstitutionella kupper som ledde till bildandet av staterna.

Estland anser att hela frågan inte är väsentlig, juridiskt sett, enligt det estniska rundradiobolaget ERR.

Sovjetunionen existerade inte förrän 1922. Estland blev självständigt första gången 1918 och när ockupationen avbröts 1991 var det bara en fråga om att lämna tillbaka självständigheten.

”Vill legitimera sin säkerhetspolitik”

Pratet om brott mot grundlagar och regelverk blir absurt om man ser närmare på Rysslands historia. Det säger Rysslandsforskaren Gudrun Persson till Dagens Nyheter och påminner om att Ryssland 1991 förklarade sig självständigt från Sovjetunionen.

- Skulle då Rysslands självständighet också ställas ifråga? Användningen av historia som säkerhetspolitiskt vapen vilar inte på det rationellas grund.

Persson tror i stället att Ryssland vill legitimera sin säkerhetspolitik för den egna befolkningen.

Den ryska åklagaren har tidigare konstaterat att det var lagstridigt när Krim överlämnades till Ukraina 1954.

Ryssland annekterade Krim i mars förra året.

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • "Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

  Finland tar inget ansvar för rekryterade sjukskötare

  Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter.

 • Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

  Alla misstänkta dödades av polisen.

  Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes