Hoppa till huvudinnehåll

Samlingsplatser och historia längs Sarvsalövägen

Christina Stenvik och Fred Packalen
Christina Stenvik och Fred Packalén Christina Stenvik och Fred Packalen Bild: Benjamin Helling/Yle sarvsalö hembygdsmuseum

Någon kunde undra vad det finns för intressant att se längs sarvsalövägen. Vad sägs om en trivsam bybutik, ett museum, ett sommartorg och en gammal smedja? Yle Östnylands resa längs landsvägarna fortsätter.

Sarvsalövägen är en väg som inte lämpar sig för personer som lätt blir åksjuka. När en kurva är förbi är den nästa snart på kommande. Men så länge man inte har något emot vägar som slingrar sig är det bara att njuta av det idylliska landskap som omger vägen. Särskilt fint är det en sommardag som denna.

Populärt sommartorg

Efter att ha kört en bit på vägen dyker Sarvsalö FBK upp på vänster sida. På höger sida finns ett hembygdsmuseum som står på samma gårdsplan där också det populära sommartorget på Sarvsalö ordnas.

Fred Packalén, ordförande i hembygdsföreningen på Sarvsalö, berättar att sommartorget framförallt är en samlingsplats under sommaren.

- Hit kommer folk i alla åldrar för att prata och umgås, säger Packalén.

Museet lockar gäster

Hembygdsmuseet på Sarvsalö har både stadigvarande och tillfälliga utställningar. Också museet är populärt sommartid.

- Gemensamt för allt som finns utställt här är att sakerna måste ha någon anknytning till Sarvsalö, berättar Christina Stenvik, ordförande i museigruppen.

Bland de utställda föremålen finns bestick, fiskeredskap, verktyg och mycket mer. En utställning för några år sedan där bland annat gamla matrecept fanns utställda var mycket omtyckt. Museet är litet men mysigt, och det knarrande trägolvet bidrar till en autentisk känsla.

Och resan fortsätter. På en åker intill vägen skuttar två harar omkring. Husen längs vägen är målade i rött eller gult och vimplar vajar sakta i vinden. Igen slås man av idyllen.

Bybutiken består

I byn Härpe finns en liten bybutik dit man lätt kommer med både båt och bil. Butiken ägs av Anne Rosqvist-Räty. Butiken har funnits på Sarvsalö i omkring åttio år och om Rosqvist-Räty fick bestämma skulle den få stå där i åttio år till.

- Det tråkiga är ju att det blir hemskt svårt att få det att gå ihop ekonomiskt när man driver en sådän här liten bybutik, säger Rosqvist-Räty.

Hon påpekar ändå att butiken fortfarande har stamkunder och att sommarmånaderna är särskilt livliga. I butiken finns också ett litet café och en loppmarknadshörna.

Anne Rosqvist-Räty jobbar i bybutiken.
Anne Rosqvist-Räty jobbar i bybutiken. Anne Rosqvist-Räty jobbar i bybutiken. Bild: Benjamin Helling/Yle sarvsalö bybutik lovisa

Gammal smedja i brukbart skick

Bara ett par hundra meter från bybutiken står det en smedja vid vägkanten. Smedjan tillhör Eyolf Karlsson och hans fru och har funnits där sedan slutet av 1700-talet. Karlsson berättar att hans svärfar var den sista verksamma smeden där.

- Idag ser smedjan ut precis som den gjorde på 70-talet då min svärfar slog sina sista slag där. Vi har valt att inte städa upp här för att det ska kännas som en riktig smedja, säger Karlsson.

Hästskor hänger på väggarna och verktyg ligger utspridda på golvet. Karlsson säger att allting är i gott skick och att smedjan är fullt brukbar.

- Problemet är att det inte längre finns någon här som kan smida.

Härpe bysmedja.
Härpe bysmedja är fredad. Härpe bysmedja. Bild: Benjamin Helling/Yle härpe bysmedja

Ett litet stycke efter bysmedjan förgrenar sig sarvsalövägen i Rösundsvägen och Horslöksvägen. Därmed är denna etapp på Yle Östnylands resa avklarad.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland