Hoppa till huvudinnehåll

Svalt intresse i syd att finansiera stadion i Vasa

Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut.
Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut. Bild: Sigge arkkitehdit sandvikens fotbollsstadion

Det verkar vara ett ganska svalt intresse söder om Vasa att vara med och finansiera Sandvikens fotbollsstadion i Vasa.

Fullmäktiges ordföranden har fått frågan av Joakim Strand (Sfp), fullmäktigeordförande i Vasa. Men entusiasmen är inte så stor.

- Joakim Strand har rätt i att vi behöver se på vad vi kan samarbeta kring. Men om det här är det viktigaste vågar jag inte ta ställning till, säger Mikaela Björklund (Sfp), fullmäktigeordförande i Närpes.

Björklund säger vidare att samarbete ska gå åt två håll. Dessutom kämpar Närpes som många andra med att få budgeten att gå ihop. I Närpes har de dragit ner på bidrag till de egna föreningarna

För långt borta

Patrick Ragnäs (Sfp) i Kristinestad säger att en fotbollsstadion är en behjärtansvärd satsning som lyfter fotbollen i hela regionen, men...

- Med tanke på att vi är 100 kilometer ifrån, kan vi inte i dagens ekonomiska läge att besluta att medverka i ett bygge i Vasa. Vi har inte ens pengar till en egen konstgräsplan, säger Ragnäs.

Också i Kaskö hänvisar fullmäktiges ordförande Kari Häggblom (Sdp) till det långa avståndet.

- Vi bör i första hand satsa på våra egna fotbollsplaner. Några extra pengar finns inte att vara med och finansiera Vasas fotbollsstadion, säger Häggblom.

Ekonomiskt omöjligt

Häggblom tror inte att intresset i kasköfullmäktige kommer att vara särskilt stort, i den mån de får en officiell förfrågan om att stöda projektet.

Norrut från Sydösterbotten och geografiskt närmare Vasa, i Korsnäs, låter det likadant.

- Jag tror att det både politiskt och ekonomiskt är omöjligt för oss att vara med. Det är min tippning. Vi har inte fått någon officiell förfrågan än. Tanken var väl att det skulle handla om regionen närmast kring Vasa, med Vörå, Korsholm och Malax. Korsnäs är lite långt borta, säger fullmäktiges ordförande Jonas Lindholm (Sfp) i Korsnäs.

Korsholm positivt inställd

Korsholms kommunstyrelse överväger att stöda projektet. I Vörå ska frågan dryftas vidare med utgångsläget att viktiga satsningar i regionen är viktiga också i Vörå.

Yle Nyheter Österbotten lyckades på tisdag kväll inte nå fullmäktigeordförande Lorenz Uthardt (Sfp) i Malax för att höra hur han resonerar kring Malax’ medverkan i Sandvikens fotbollsstadion i Vasa.

Kruxet är att pengarna inte räcker till för att förverkliga projektet enligt den ursprungliga planen med en U-formad stadion med tre läktare.

Dagens budget på 11,5 miljoner ger möjlighet för en L-formad stadion med två läktare. 750 000 euro saknas för en tredje läktare.

Läs också