Hoppa till huvudinnehåll

Det är kul att svettas med en kettlebell i famnen

En kettlebell.
Ta med en egen kettlebell till träningen. En kettlebell. Bild: Yle/Sofia Strömgård kettlebell

Kettlebell är en mångsidig motionsgren som tränar upp styrkan i hela kroppen. När man gör det i grupp blir det ännu roligare.

Strax innan sju börjar träningsklädda människor med kettlebells och vattenflaskor i händerna fylla gräsplanen vid simhallen. Det är en salig röra av motionärer klädda i regnbågens färger som får samsas om utrymmet. Kettlebellträning verkar vara ett populärt sätt att svettas.

Dagens träning kommer att bestå av tabataintervaller, berättar ledare Linda Kataja. Det innebär att man utför en rörelse i 20 sekunder, vilar i tio sekunder och upprepar proceduren åtta gånger. Totalt håller man på i fyra minuter.

Musiken dundrar i gång och det har blivit dags för uppvärmning. Över hundra människor svingar kettlebells över huvudena, de flesta är kvinnor i olika åldrar men också en handfull män finns på plats.

Upprepning är a och o

Kettlebell är en mångsidig motionsform och det är enkelt att träna, man behöver bara en kettlebell och lite utrymme. Linda Kataja säger att kettlebellrörelserna inte är svåra att lära sig.

– Man lär sig genom att göra, upprepning är viktigt. Det är ganska enkelt för nybörjare att lära sig.

Kataja anser att det är viktigt att alla utför rörelserna på rätt sätt och inte belastar kroppen fel. Därför brukar hon gå igenom tekniken under varje pass så att också nybörjare kan hänga med och träna rätt. Men förstås gäller det att hitta en bra balans mellan att inte tråka ut de erfarna och samtidigt få de ovana att fatta galoppen.

– Kettlebell stärker stödmusklerna. Rygg, nacke, skuldror, mage. Det är jättebra för folk som sitter mycket.

Kettlebellträning
Kettlebellträning Bild: Yle/Sofia Strömgård kettlebell

Kettlebell passar för de flesta eftersom man kan använda olika tyngders kettlebellkulor. Under kettlebellektionerna i Borgå stads regi är det bra att ha med sig två kettlebells, en lätt och en tyngre.

– Om man har en kropp som vuxit färdigt kan man träna med kettlebell och anpassa vikterna. Man kan också träna utan vikter om man vill.

Kettlebell är populärt

För Linda Kataja är det första sommaren som hon drar kettlebell. Hittills har lektionerna dragit mycket folk.

– Det är roligt när här är mycket folk. Stämningen är fin när man tränar många tillsammans.

I Borgå kan man träna kettlebell varje onsdag mellan 19 och 20 på gräsplanen framför simhallen. På tisdagen hålls kettlebellektioner i Tolkis mellan 19 och 20.

Ledarna är duktiga

Sirkka Kymäläinen har tränat kettlebell i ungefär tre år och tycker att det är en rolig motionsform.

– Det är mångsidigt och ger styrka i ben och armar. Dessutom är det kul att träna ute på sommaren.

Under vinterhalvåret tränar hon kettlebell en gång i veckan och under sommaren försöker hon hinna på lektionerna både i centrum och i Tolkis.

Kettlebellträning
Kettlebellträning Bild: Yle/Sofia Strömgård kettlebell

Hon tycker inte att det är svårt att lära sig hantera en kettlebell, bara man går igenom tekniken först. Själv gick hon på en kurs innan hon började träna med en kettlebell på allvar.

– Ledarna är jättebra här och de instruerar hur man ska göra.

Svetten rinner

Sirkka Kymäläinen tycker att det är mycket bra att Borgå stad bjuder på gratis träning under sommaren. Kämparandan under lektionerna är också grym och får en att pressa sig själv lite ytterligare.

– Förra veckan i Tolkis ösregnade det men ingen fick för sig att sluta. Vi höll på hela timmen, säger hon.

Efter pratstunden låter reportern Kymäläinen ta ett stadigt grepp om sin åtta kilo tunga kettlebell eftersom det blivit dags för kettlebellsvings. När man traskar igenom klungorna av ivriga motionärer kan man höra både tyngre och lättare flåsande. Träningen verkar verkligen vara både tung och effektiv och kan till och med bita på bilringarna runt midjan.

– Några till orkar ni med, det här är bra mot bilringarna! ropar instruktör Linda Kataja.

Och visst verkar det vara en motivationshöjare eftersom alla tar i för allt vad tygen håller. Flåsandet blir alltmer påtagligt och ur högtalarna dundrar en peppande danslåt. Nästan så att man själv får lust att grabba tag i närmaste kettlebell och göra några knäböj.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland