Hoppa till huvudinnehåll

Hårda ord i Åkessons återkomsttal

jimmie åkesson
Jimmie Åkesson. jimmie åkesson Bild: EPA/ANDERS WIKLUND jimmie åkesson

Det var hårda ord mot islamistiska rörelser i Sverige, blandat med löften om bättre förlossningsvård. Jimmie Åkesson gör nu allt för att locka kvinnorna till partiet.

Det var många som lyssnade extra noga när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal i Almedalen på Gotland på onsdagkväll. Det var Åkessons första större framträdande i offentligheten efter sin långstidssjukskrivning.

I början av talet gick han starkt ut mot islamismen som politisk ideologi och mot Islamiska statens krigföring.

- Vi kommer aldrig att vika i kampen mot er barbariska, omänskliga utopi för samhället och världen. Det kan ni vara säkra på! sade Åkesson.

Promuslimsk motdemonstration mot Åkesson.
Promuslimsk motdemonstration mot Åkesson. Promuslimsk motdemonstration mot Åkesson. Bild: Yle/ Ingemo Lindroos almedalen,demonstration

- Och till alla islamister i Sverige vill jag återigen säga, att när vi får inflytande, så kommer vi att vara en garanti för att ingen vidare anpassning sker till era människofientliga, religiösa dogmer i det svenska samhället.

Timo Soini får beröm

Bland de händelser som Åkesson benämnde som trevliga under året finns valframgångarna hos Sannfinländarna och Dansk Folkeparti, som Sverigedemokraterna uppfattar som broderpartier.

- I Finland är utrikesministern numera Sannfinländarnas partiledare. Det är häftigt!

Vill locka kvinnor

I ett försök att locka kvinnliga väljare till partiet fokuserade Åkesson i en stor del av talet på familjepolitik. Han talade för fler barnmorskor, jämlik förlossningsvård i hela landet och att slopa karensdagen för sjukledigheter på förskolorna.

Bland annat vill partiet att staten inte ska kvotera föräldraledigheter. Han använde sig själv som förälder som exempel på det här, med tanke på att hans son föddes just före det svenska supervalåret satt igång ifjol.

- Men om man tänker sig att föräldraförsäkringen redan då hade varit fullt ut kvoterad, då hade vi antingen tvingats sätta vår sex-sju månaders baby på dagis eller så hade jag fått lämna min roll som partiledare och istället vara föräldraledig mitt i brinnande valrörelse.

Muslimer demonstrerade

Bara en tredjedel av Sverigedemokraternas sympatisörer är kvinnor och Åkesson sade själv att det är ett problem att partiet inte lockar fler kvinnor.

Under talet hölls flera tysta demonstrationer, där svenska muslimer tågade tyst genom folkmassan medan andra vände ryggen eller skrek slagord mot partiet, medan publiken applåderade.

Läs också