Hoppa till huvudinnehåll

Jeanette Östman: Udda är ett godtyckligt begrepp

Jeanette Östman
Journalisten Jeanette Östman. Jeanette Östman Bild: Ulf Bjolin jeanette östman

Journalisten Jeanette Östman växte upp i en barnrik by i Larsmo på åttiotalet. Hon var den enda på sin klass som inte var laestadian och ansågs därför udda och syndig.


Idag ser hon normkritik som ett viktigt verktyg för när vi söker vår plats i samhället, men också som en del av det journalistiska uppdraget. Mobbningen började på trean. Jeanette hade låtit göra hål i öronen och börjat använda smink. I familjen fanns dessutom en tv och man lyssnade på världslig musik. Allt det här ansågs syndigt och ett kollektivt fördömande ledde till en känsla av starkt utanförskap resten av lågstadietiden.

- I det skedet som jag gick i lågstadiet hade fortplantningsmönstret sett till att icke-laestadianerna var i klar minoritet i min skola och hembygd. Väl i högstadiet i Jakobstad var jag inte längre i minoritet. Efteråt har jag förstått att det för en del ur rörelsen upplevdes som en chock att byta skola. Det blev en krock mellan världar.

I sitt sommarprat tar Jeanette Östman upp mobbning och utanförskap. Hon ifrågasätter också begreppsparet udda - normal.

- Mina erfarenheter har gjort mig övertygad om att vår indelning i majoritet och minoritet, och det utanförskap som kan följa på det, är fullständigt godtyckligt. Det handlar inte om mig. Det handlar minst lika mycket, om inte mer, om omgivningen.

Gift och har två barn - udda eller normal?

Det var inte så att Jeanette blev mobbad av alla på klassen. Inte heller var hon den enda som blev utsatt.

- Det faktum att jag på rak arm inte minns om jag också har mobbat någon skrämmer mig. För jag är säker på att den som eventuellt blev utsatt kommer ihåg. Jag borde veta. För jag borde i så fall skämmas. Jag borde säga förlåt.

I dag har hon själv en familj som av en del klassificeras som udda eller syndig. Hon är gift med en kvinna och de har två barn. En minoritetsstatus som känns minst lika påtvingad. Men den här gången både vägrar Jeanette vidkännas den, samtidigt som hon omfamnar den.

- Som journalist är jag medveten om att också media lätt fastnar i fokus på det till synes avvikande - mer än vi granskar majoriteten eller normen. I det journalistiska uppdraget att bevaka makten missar vi att majoriteten och normen ofta är en del av den makten. Och att vi, i den mån vi själva tillhör normen som vit, heterosexuell, finländare etc, många gånger är blinda för vår egen ”hudfärg”. Det är bara andra som är svarta, bruna, gula …

Enligt Jeanette Östman måste media bli varse sin roll i att normalisera och exotifiera individer och grupper.

- Hur ofta ser vi en regnbågsfamilj, en romsk familj, en familj med utländska rötter eller barn med funktionsnedsättning, eller en laestadiansk familj, som det vanliga "caset" i ett inslag om sjukvård, skola eller inredning?

Den här musiken spelar Jeanette Östman i sitt sommarprat:

Jeanette Östman sommarpratade i Yle Radio Vega den 1 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan

Här hittar du listan till Vegas sommarpratare 2015

Läs också

Nyligen publicerat - Vega