Hoppa till huvudinnehåll

Kuba har stoppat överföringen av hiv mellan mor och barn

Mor och barn i Sydafrika
WHO:s mål är att endast 40 000 barn ska få hi-viruset överfört av sina mödrar under år 2015. Mor och barn i Sydafrika Bild: Jon Hrusa / EPA aids

Kuba har som första land i världen nästan helt lyckats stoppa hiv och syfilis att överföras från mor till barn, uppger Världshälsoorganisationen WHO.

- Att lyckas eliminera en virusöverföring är ett av de finaste resultaten man kan nå genom offentlig sjukvård, sade Margaret Chan på WHO.

Hon säger att det här innebär en stor vinst i kampen mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner, samt ett viktigt steg mot en aidsfri generation. Enligt WHO är det den offentliga hälsovården, en förbättrad tillgänglighet till hivtest samt bättre mödravård som lett till att hivinfektionen i Kuba överförs från moder till barn i färre än 50 fall på 100 000.

Rätt medicinering minskar riskerna

Ett litet antal fall får finnas trots att man nu uppger att överföringen av viruset mellan mödrar och barn är utrotad. Det här eftersom det trots rätt vård finns en liten risk att viruset överförs från mor till barn.

Varje år blir 1,4 miljoner hivpositiva kvinnor i världen gravida. Utan vård är risken för att hi-viruset överförs från moder till barn mellan 15 och 45 procent. Med rätt medicinering är risken drygt en procent.

År 2009 föddes 400 000 barn som är hivpositiva, men under endast fyra år har siffran sjunkit till 240 000 år 2013. Målet är ändå att färre än 40 000 barn ska födas med infektionen år 2015.

Läs också