Hoppa till huvudinnehåll

"Migrit Energy agerade först"

stefan storholm och peter boström
Stefan Storholm, styrelsemedlem i Fennovoima samt koncernchef för Katternögruppen och Peter Boström styrelseordförande för Katternö Ab. stefan storholm och peter boström Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén peter boström

Beskedet om att kroatiska Migrit Energy går med i Fennovoima har väckt spekulationer om företaget med ryska kopplingar är ett bulvanföretag. - Nej, Migrit Energy agerade först, därför valde vi dem, säger Stefan Storholm, styrelsemedlem i Fennovoima.

Trots starka kopplingarna till Inteko, Rysslands största investerings- och byggbolag, är Migrit inget bulvanföretag säger Stefan Storholm, medlem i Fennovoimas styrelse och koncernchef för det österbottniska energibolaget Katternö.

- När Fortum överraskande tackade nej måste vi snabbt hitta en ny europeisk delägare. Och Migrit Energy var snabbast, säger Stefan Storholm.

Inte värvat av Rosatom

I principbeslutet för att Fennovoima ska beviljas bygglov finns kravet att åtminstone 60 procent av ägarna måste vara finländska eller komma från ett annat EU-land. Fennovoima har enligt Storholm väckt mycket uppmärksamhet och många har varit intresserade att investera i projektet. Att Rosatom skulle ha värvat Migrit Energy stämmer inte.

- Nej, orsaken att Migrit Energy är med är att de var snabbast med att fatta beslut.

Litet kapital

Migrit Energy har ingen tidigare erfarenhet av kärnkraft och företaget har ett eget kapital på ungefär 26 000 euro.

- Åt oss har de bekräftat att de har kapacitet att göra det här, och det finns ju större bolag bakom, säger Storholm.

Men de är väl ryskägda?

- I dagens globala värld är det omöjligt att säga vad som är ryskt eller finskt på penningmarknaden. Det ryska ägandet är begränsat till 34 procent. Migrit Energy kommer att bli en liten ägare i Voimaosakeyhtiö.

Har du förståelse för att man anser att Fennovoima får in ryskt ägande från flera håll nu?

- Det är alltid en bra fråga, och jag förstår den. Själv skulle jag ha föredragit Fortum.

Oviss utgång

För närvarande utreder Arbets- och näringsministeriet om det kroatiska företagets delägarskap uppfyller de krav om ägande som ställts.

Hur utgången blir eller vad Fennovoima gör om det blir ett nej, vill Storholm inte sia om.

- Det får vi se, säger Stefan Storholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten