Hoppa till huvudinnehåll

Sverige hyllar hjältarna – Bildt visste inte om finalen

Sverige EM-guld 2015
Svenskarna pikar Frankrike och särskilt Layvin Kurzawa – som firade för tidigt i kvalet till EM. Sverige EM-guld 2015 Bild: EPA sveriges u21-landslag

”Det största skrällguldet någonsin”. ”En framgång som inte ens gått att fantisera om”. Alla från krönikörer till Zlatan och kungen grattar Sveriges U21-hjältar, men gamla utrikesministern Carl Bildt vet inte alls vad som händer.

Sverige rivstartade med en gruppspelsseger över Italien och avslutades med en straffrysare i Prag. Segerfesten inleddes och superlativen regnade i Sverige efter det första stora herrguldet sedan år 1948.

– Inget guld i den svenska idrottshistorien har haft en större skrällstämpel på sig, skriver Johan Esk på DN:s webbplats.

Sportbladets stora profil Erik Niva har varit lyrisk under mästerskapet.

– Jag hade för länge sedan givit upp hoppet om att någonsin få se ett svenskt landslag vinna en stor titel, men om jag någonsin blir uppgiven och negativ igen får ni lova att dunka mig i huvudet med en stor, fet jävla EM-pokal, skriver Niva på Aftonbladets webbplats.

Expressens Mathias Lühr hyllar det svenska landslaget, som vägrade ge sig otaliga gånger under både kvalet och slutspelet.

– De har banat en ny internationell väg för Sverige, skapat en ny framtid – och nu får inget av detta slarvas bort. Ta till vara på detta lag nu.

Kungen hälsar – Bildt undrande

Till och med den svenska kungen Carl XVI Gustaf framför sina hälsningar.

– Kungen är djupt imponerad över att laget match efter match har levererat och presterat på högsta nivå och framför ett stort grattis till EM-guldet, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett mejl till TT, enligt SVT.

Samtidigt var den förra utrikesministern Carl Bildt helt borta mitt under finalen. Han bytte några meddelanden med den förre KD-ledaren Göran Hägglund.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också