Hoppa till huvudinnehåll

Valio vill dra sig ur Fennovoimaprojektet

Valioflaggor.
Valioflaggor. Bild: Yle/ Antti Eintola valio

Valios styrelse har fattat beslutet att sälja sina aktier i Majakkavoima och därmed hoppa av Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

Valio äger en del av Fennovoima genom sina aktier i bolaget Majakkavoima - men de här aktierna tänker livsmedelsbolaget nu sälja. Det är inte uteslutet att Valio säljer sina aktier till det kroatiska bolaget som på tisdagen presenterades som ny delägare.

- Jag kan inte säga om det är ett reellt alternativ. Vi har inte fört några förhandlingar, säger Valios vd Antti Kaunisto.

Finländska köpare har ändå förkörsrätt, om en sådan skulle hittas, säger Kaunisto.

Enligt Valio är situationen på mjölkmarknaden sådan att man inte vill binda kapital till Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Valios situation påverkas bland annat av sanktionerna som Ryssland infört och som begränsar livsmedelsexporten till landet.

Valios del i Majakkavoima berättigar till 1,6 procent av den el ett möjligt kärnkraftverk i Pyhäjoki skulle producera. Om en köpare inte hittas är Valio också i fortsättningen bunden till kärnkraftsprojektet.

I och med Valios avhopp är bara åtta finländska företag kvar i Fennovoima. De här företagen är Outokumpu, Myllyn Paras samt Yrittäjän Voima som består av sex olika företag.

Tidigare har S-gruppen och Kesko meddelat att de hoppar av kärnkraftsprojektet, men de har ännu inte lyckats sälja sina aktier i Fennovoima.

Fennovoima lämnade på tisdagen in en ansökan om byggnadslov för en reaktor i Pyhäjoki. Samtidigt presenterades en ny kroatisk ägare, Migrit Solana Energija. Arbets- och näringsministeriet ska nu granska bolagets bakgrund.

För att byggnadslovet ska beviljas krävs att minst 60 procent är i finländsk eller europeisk ägo.

Fennovoimas ägare
Fennovoimas ägare Bild: Fennovoima fennovoimas ägare

Läs också