Hoppa till huvudinnehåll

Vanhanen: Viktigast att Fennovoima får finansiering

Ordförande för Centerns riksdagsgrupp Matti Vanhanen
Ordförande för Centerns riksdagsgrupp Matti Vanhanen Bild: Lehtikuva matti vanhanen

Ordförande för Centerns riksdagsgrupp Matti Vanhanen sade i förmiddags att nästa steg i Fennovoimaprojektet är Arbets- och näringsministeriets granskning av delägarna.

Den inhemska ägarandelen är enligt Fennovoima tillräckligt stor tack vare det kroatiska företaget Migrit Solarna Energijas inträde i Fennovoimahärvan.

- Det väsentliga är att företaget får sin finansiering. Det blir en mycket intressant tolkningsfråga och Arbets- och näringsministeriet får göra ett noggrant arbete, säger tidigare statsministern och ordförande för Centerns riksdagsgrupp Matti Vanhanen.

Kopplingar till Ryssland och Rosatom

Den nya otippade delägaren Migrit Solarna Energija, som köper nio procent av Fennovoimas aktier, har starka kopplingar till Ryssland.

Läs mera:

Kroatiskt bolag ny delägare i Fennovoima

Kroatiska bolaget kan spåras till Moskva

Det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energija som dök upp som stor delägare (8,89 %) i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki har visat sig ha starka kopplingar till Moskva.

Bakom det kroatiska bolaget ligger den ryska investerings- och byggnadsjätten Inteko, som till 95 procent ägs av den ryska biljardären Mikhail Shijshkhanov.

Enligt uppgifter från Greenpeace finns också kopplingar till Fennovoimas största delägare Rosatom. De resterande fem procenten av Inteko ägs nämligen av den ryska statliga banken Sberbank, som också råkar vara delägare i Rosatom.

Vanhanen vill ändå separera på allmänmänskliga spekulationer och den officiella undersökning som myndigheterna inleder.

- Det är helt förståeligt att människor har starka åsikter gällande Fennovoima, men myndigheterna måste utvärdera ifall kraven uppfylls, säger Vanhanen.

Riksdagsledamot Pekka Haavisto förhåller sig skeptiskt till Fennovoimas nya delägare.

- Det är intressant att ett så litet företag investerar i finsk kärnkraft. Vi ska inte vara alltför blåögda, säger Haavisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes