Hoppa till huvudinnehåll

10 000 australier hiv-testas efter tandläkarbesök

Tandläkare
Tandläkare Bild: YLE/Tuuli Kuismin tandläkarskräck

Omkring 10 000 australier måste hiv-testas efter tandläkarbesök i ohygieniska kliniker.

Myndigheterna befarar att patienterna kan ha smittats av hiv eller hepatit A, B eller C på grund av bristande hygienrutiner.

Misstankarna gäller fyra tandläkarmottagningar i Sydney. Tolv tandläkare anklagas för att inte ha rengjort och steriliserat tandläkarinstrumenten tillräckligt bra.

Det finns därför en risk för att blodburna smittor som hiv eller hepatit kan ha överförts från smittade patienter via smutsiga instrument till andra patienter.

Inga bekräftade fall

Myndigheterna betonar ändå att inga fall ännu har uppdagats.

- Sannolikheten för att någon har smittats är liten men det är ändå bäst att människor låter testa sig, säger Jeremy McAnulty från delstatens hälsomyndighet.

Hygienproblemen började utredas efter att någon hade lämnat in ett klagomål som gällde en av klinikerna i november i fjol.

Utredningen visade att många tandläkarmottagningar inte följde myndigheternas riktlinjer för hur instrument ska rengöras, steriliseras och förvaras.

Sex av de berörda tandläkarna har nu stängts av och sex andra har belagts med extra villkor.

- Jag har inte smittat någon av mina patienter men jag hade inte en splitterny klinik så som de nya killarna, säger den 75-årige tandläkaren Robert Starkenburg till Sydney Daily Telegraph.