Hoppa till huvudinnehåll

"Fennovoima är en risk värd att ta"

Fennovoimas kontor i Pyhäjoki.
Fennovoimas kontor i Pyhäjoki. Bild: Lehtikuva hanhikivi

Borgå Energi är delägare i det kritiserade energibolaget Fennovoima. Diskussioner om att dra sig ur Fennovoima har inte lett någon vart.

Borgå stad äger Borgå Energi, indirekt har staden alltså satsat en slant i Fennovoima och det eventuellt kommande kärnkraftverket i Pyhäjoki.

- Om jag minns summan rätt så har Borgå Energi satsat ungefär 700 000 euro på Fennovoima. Borgå Energi har gjort en grundlig riskbedömning och bedömningen har varit att risken är värd att ta, säger Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Ingen vet ändå om kärnkraftverket någonsin blir av. von Schoultz upplever att Borgå Energi får ta ansvaret för satsningen.

Fredrick von Schoultz
Fredrick von Schoultz. Fredrick von Schoultz Bild: YLE / Mathias Gustafsson fredrick von schoultz

- Borgå stad är inte direkt med i projektet, utan det är Borgå Energi som är med. Borgå Energi har en riskposition som motsvarar det här satsade kapitalet.

Borgå håller koll

Medan hela Fennovoima-projektet får allt skarpare kritik finns det också orsak att hålla ögon och öron öppna. von Schoultz bedyrar att staden följer med vad som händer, och framförallt Borgå Energi håller koll på situationen.

Även inom Borgå har det funnits förslag om att energibolaget borde dra sig ur Fennovoima.

- När vi har behandlat motioner om att man borde dra sig ur projektet så har vi konstaterat att det inte finns orsak till det, säger von Schoultz.

Yle Östnyland lyckades inte nå Borgå Energis vd Patrick Wackström för en kommentar på torsdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland