Hoppa till huvudinnehåll

Fennovoima får kritik av delägare

Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk
Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk. Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk Bild: YLE/patrik enlund kronoby elverk

Regeringen ska inte godkänna Fennovoimas bygglov. Det säger Jarl Haga i Kronoby elverk. Elverket är delägare i Fennovoima och förlorar pengar om kärnkraftverket inte byggs. Ändå uppmanar Haga regeringen att säga nej.

Jag har intrycket att det inte är seriöst, säger Kronoby elverks styrelseordförande Jarl Haga, om den senaste delägaren Migrit Energy.

– Det här ska regeringen inte godkänna.

Läs mera:

Kroatiskt bolag ny delägare i Fennovoima

Kroatiska bolaget kan spåras till Moskva

Det kroatiska bolaget Migrit Solarna Energija som dök upp som stor delägare (8,89 %) i Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki har visat sig ha starka kopplingar till Moskva.

Kronoby elverk ab är ett av 40-talet kommunala energibolag som gått in i Fennovoima genom det finländskt ägda Voimaosakeyhtio SF. Via Voimaosakeyhtiö SF styrs och ägs det finländska ägandet i Fennovoima.

Förutom energibolagen ingår i Voimaosakeyhtiö SF även Outokumpu, Rautaruukki, Myllyn Paras och Kestra kiinteistöpalvelut. Valio valde att hoppa av liksom tidigare Kesko och S-gruppen. Över 20-talet delägare har valt att lämna Fennovoima.

Fennovoimas agerande tveksamt

Fennovoima borde ha gått ut och sagt som det är, menar Haga. Att man inte lyckades fylla den inhemska kvoten och och så hade man begärt tilläggstid av regeringen. Det hade kanske gett Fortum en möjlighet att komma med lite senare.

Som Haga ser på saken i dag är Fortum Fennovoimas sista halmstrå.

Om Fennovoima inte byggs går Kronoby elverk troligen miste om de pengar man hunnit satsa så här långt. Det handlar om drygt 300 000 euro.

– Det är beklagligt i så fall.

Kriget påverkar åsikterna

Kronobys andel i kärnkraftverket är inte stor, endast 0,23 procent. Andelen äger elverket genom Katternö kärnkraft som i sin tur är delägare i Voimaosakeyhtio SF. Att Kronoby överhuvudtaget gick in beror på att man ville öka den egna andelen el till elverkets drygt 3 100 kunder.

– Hade vi vetat vad vi vet i dag hade vi knappast gått med.

Haga syftar på annekteringen av Krim och Rysslands inblandning i kriget i Ukraina.

– Idag hade knappast Rosatom accepterats som delägare.

Men när Kronoby fattade beslutet 2007 att bli delägare och senare 2013 förband sig till att fullfölja kärnkraftverket var det ännu fred.

Förtroendet viktigt

För ett litet energibolag är förtroendet det viktigaste. Är det sant vad som skrivs om den kroatiska delägaren är det inte trovärdigt hos våra kunder, säger Haga.

– Man får intrycket att det inte är fråga om rent spel.

Haga befarar att tröskeln för kunder att byta elbolag blir lägre om de inte gillar det som skett i Fennovoima. Förtroendefrågan och Rysslands agerande i Ukraina har fått Haga att se på Fennovoima med nya ögon.

– Man önskar man haft en kristallkula, säger Haga i efterskott.

På torsdag samlas Voimaosakeyhtiö SF:s delägare till möte i Helsingfors. Då får ledningen förklara för de finländska delägarna hur Migrit Energy blev delägare i Fennovoima.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten