Hoppa till huvudinnehåll

Fennovoima ökar byggtakten i Pyhäjoki

Fennovoimas bygge i Pyhäjoki.
Fennovoimas bygge i Pyhäjoki. Vägen är färdigbyggd och kommer från och med nu att fungera som led för byggnadsfordon. Fennovoimas bygge i Pyhäjoki. Bild: Lehtikuva hanhikivi

Trots alla frågetecken kring Fennovoimas kärnkraftsprojekt fortsätter byggarbetet i Pyhäjoki för full maskin. I juli snabbas arbetet upp med flera nya byggprojekt och nu får också Rosatom börja bygga infrastruktur kring det planerade kärnkraftverket.

Den 18 juni anlitades ett nytt företag, Graniittirakennus Kallio OY, för att fortsätta bygga ut infrastrukturen kring det planerade kärnkraftverket. Arbetet inleds redan inom juli månad och ska stå klart i september 2016.

Grävmaskin står parkerad på vägbygget som ska gå till Fennovoimas kärnkraftverk i Hanhikivi
Grävmaskin står parkerad på vägbygget som ska gå till Fennovoimas kärnkraftverk i Hanhikivi. Vägen är i dag asfalterad. Grävmaskin står parkerad på vägbygget som ska gå till Fennovoimas kärnkraftverk i Hanhikivi Bild: Yle/Louise Bergman hanhikivi

Det ska bland annat dras vatten- och avloppsrör, el till bygget och byggas vägar, förråd, bostadshus och parkeringsplatser. Dessutom får också ryska Rosatom nu börja bygga på området.

Bygget inleddes 2014

Fennovoima inledde bygget i Pyhäjoki i september 2014 med en anslutningsväg ut till udden. Vägen är nu färdig och asfalterad och ska snart börja tjäna som transportled för nya byggnadsfordon.

Inom juli månad ska det 8 kilometer långa stängslet runt kraftverksområdet stå klart.

Stängsel som håller på att byggas vid det planerade kärnkratsbygget i Hanhikivi, Pyhäjoki
Stängslet kring kraftverksområdet ska stå klart i juli. Stängsel som håller på att byggas vid det planerade kärnkratsbygget i Hanhikivi, Pyhäjoki Bild: Yle/Louise Bergman hanhikivi

Trots att Fennovoima inte ännu beviljats bygglov till sitt kraftverk tar miljön i området redan stryk av byggnadsarbetet menar Hanna Halmeenpää, färsk riksdagsledamot för De Gröna och viceordförande i föreningen Pro-Hanhikivi.

– Det har huggits ner över 100 hektar skog, som också enligt Fennovoimas egen bedömning av miljöpåverkan till stor del var unik landhöjningsskog, säger Halmeenpää.

Bygglovet lär dröja

Fennovoima lämnade i tisdags in sin ansökan om bygglov för kärnkraftverket men det kan dröja upp till två år innan den omfattande ansökan beviljas.

Men för att bygga infrastrukturen kring själva kraftverket krävs inget tillstånd av regeringen. Det arbete som just nu utförs på Hanhikivi udde i Pyhäjoki har beviljats av en rad andra myndigheter, bland annat kommunen, regionförvaltningsverket och NTM-centralen.

– Det rör sig om en enorm mängd tillstånd, säger Heli Haikola vid Fennovoimas kontor i Pyhäjoki.

Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Hanhikivi i Pyhäjoki där kärnkraftverket enligt planerna ska stå klart år 2024. Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut. Bild: Fennovoima aes-2006

Äger nästan all mark

År 2007 började Fennovoima arrendera mark av kommunen och privata markägare. Kärnkraftsbolaget ingick 40 markavtal som alla innehöll en option att köpa marken.

I dagsläget har Fennovoima köpt upp all den marken och äger runt 400 hektar av udden. Endast några kustremsor återstår.

Aktivisterna hoppas på avslag

Trots att byggtakten i Pyhäjoki trappas upp är Fennovoimas framtid oklar. Det finländska ägandet i kraftverket, som för tillfället utreds, är ett krav för att bygglovet ska beviljas. Hanna Halmeenpää hoppas på att kärnkraftverket aldrig byggs.

Om projektet faller är miljöpåverkan i Pyhäjoki ännu överkomlig enligt henne.

– Skogen växer förr eller senare tillbaka. Och vägen som Fennovoima byggt kunde till exempel fungera bra som en väg ut till ett framtida naturum på Hanhikivi, säger Halmeenpää.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes