Hoppa till huvudinnehåll

Huttrigt i utesimskolan

Simskola i Kokon.
Det blir mycket lek för barnen för att de inte ska frysa för mycket i vattnet. Simskola i Kokon. Bild: Yle / Hanna Othman folkhälsans simskola,badstränder

Utesimskolorna i Östnyland har haft väldigt få deltagare hittills i sommar. Temperaturen, den hektiska livsstilen och den nya arrangören kan vara orsaken.

I Lovisa har intresset varit svagt för simskolorna i sommar. Tidigare år då utesimskolor ordnats vid Plagen har upp till 40 barn deltagit. Då simskolan började på måndag deltog bara ett barn i den finska gruppen och sju barn i den svenska. Några fler dök upp på tisdagsmorgonen.

Simskola i Kokon.
Föräldrar och morföräldrar följer med simskolan i Kokon. Simskola i Kokon. Bild: Yle / Hanna Othman folkhälsans simskola

– Det är en jätteskillnad, säger Lovisa stads idrottsinstruktör Karolina Hovi. Ifjol var det också kallt och då var det också ganska få deltagare, men åren innan det hade vi 40 elever.

Flera orsaker

– Det kalla vädret inverkar, men dagens hektiska liv gör att då folk har semester så vill de inte binda sig vid fasta tider, tror Hovi.

Simskolorna vintertid inne i simhall har ändå haft många deltagare. Utesimskolor lär ändå barnen att simma också i grumligare,kallare vatten som rör på sig mera.

Temperaturen är låg i Kokongropen.
Vattentemperaturen. Temperaturen är låg i Kokongropen. Bild: Yle / Hanna Othman kall sommar,badstränder

Också i Borgå har aningen färre deltagare sökt sig till simskolan vid Kokon siminrättning. Simlärarna har endast fjorton barn att hålla ögonen på, nästa grupp som börjar på måndag har redan dubbelt fler anmälda.

Endast 16 grader i vattnet

Under första veckan av simskola visade termometern i Kokongropen bara 16 grader, nu har graderna stigit till 19. Några föräldrar har köpt våtdräkter till sina barn för att de inte ska frysa för mycket.

Simskola i Kokon.
Kokon siminrättning i Borgå. Simskola i Kokon. Bild: Yle / Hanna Othman folkhälsans simskola

Det är i år första gången som Folkhälsans lokalavdelning i Borgå arrangerar utesimskolorna i Borgå. Simombudet Cecilia Björkskog bekräftar att vädret påverkar anmälningarna till simskolan.

– Genast då solen skiner ploppar det upp flera anmälningar till kurserna. Antalet simelever är lite färre än tidigare år men det kan också ha att göra med att det är första gången Folkhälsan arrangerar kurserna.

Simskola i Kokon.
Simskola i Kokon. Bild: Yle / Hanna Othman folkhälsans simskola

Trots att kurserna hålls på helt samma sätt som tidigare och år och delvis med samma lärare så har det för somliga varit oklart att också finsktalande deltagare är välkomna.