Hoppa till huvudinnehåll

Också Soini förtegen om Fennovoima

Utrikesminister Timo Soini  (Sannf) talar till pressen den 16 juni 2015.
Utrikesminister Timo Soini (Sannf) talar till pressen den 16 juni 2015. Bild: Lehtikuva / Anni Reenpää utrikesminister soini

Utrikesminister Timo Soini ställs mot väggen i Fennovoimahärvan, men Soini undviker att svara och spekulera.

I dag kommer Migrit Solarna Energijas kroatiska ägare till Finland. Har ni information om mötet?

- Jag har ingen information om mötet. Arbets- och näringsministeriet tar hand om ärendet och kommer säkert att grundligt undersöka alla aspekter. Det är viktigt att alla beslut som fattas i det här ärendet följer rättsstatsprinciper.

De kroatiska intressena har diskuterats i ett och ett halvt dygn och det finns solklara kopplingar till Ryssland. Vad kommer den här informationen att spela för roll i Arbets- och näringsministeriets beslut?

- Arbets- och näringsministeriet vill göra en utförlig tilläggsundersökning gällande de faktiska ägandeförhållandena i Migrit Solarna Energija. Det kan ta ett par veckor innan utredningen är klar. Som minister i regeringen vill jag inte spekulera om framtiden.

Men har du som Sannfinländarnas ordförande åsikter gällande hur den inhemska ägarandelen uppfylls tack vare den nya kroatiska ägaren?

- I det här läget sitter jag på två stolar, som egentligen är en och samma stol.

Det har också spekulerats att till exempel Fortum återvänder till förhandlingarna i ett senare skede och att överenskommelsen med Migrit Solar Energija bara är ett sätt att köpa mera tid. Är det här en möjlig vändning och skulle det vara lagligt?

- Fennovoima har lämnat in sin ansökan om bygglov inom utsatt tid. Nu granskas ansökan grundligt enligt rättsstatsprinciper. De beslut som fattas i framtiden baseras på undersökningen. Jag kan inte spekulera kring möjligheten att nya parter introduceras i ett senare skede.

Intervjun gjordes av Olli Seuri i prorammet Ykkösaamu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes