Hoppa till huvudinnehåll

"Regeringen har glömt bort skärgården"

Åbolands skärgård
Har ska man lobba för skärgården? Åbolands skärgård Bild: Yle/ Nora Engström pargasfärjan

Regeringen väljer att inte nämna skärgården i regeringsprogrammet.

Lobbningen av skärgårdsfrågor kan försvåras då den nya regeringen valt att inte nämna skärgården med ett ord i det nya regeringsprogrammet.

Nagubon Åsa Rosenberg är oroad då det känns som om regeringen har glömt bort skärgården då man har gjort upp planerna för de kommande åren.

Åsa rosenberg
Åsa Rosenberg Åsa rosenberg Bild: Yle/Johanna Ventus åsa rosenberg

- Min största oro är att man drar ett rättviseperspektiv, det vill säga att man på nåt sätt inte alls tar i beaktande olika särlösningar, säger Rosenberg. Ett rättviseperspektiv kunde också betyda att man också måste ha en fastväg till skärgården eller åtminstone ha en tryggad väg året om, dygnet runt i skärgården men det där det är klart att jag är lite orolig då jag ser på det här.

Kommunledningen förstår Rosenbergs oro men väljer själv att ta vänta och se hur det blir.

Enligt Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén inleder den nya regeringen sitt arbete på allvar först i höst och i nuläget är allt öppet.

Patrik Nygrén
Patrik Nygrén Patrik Nygrén Bild: Yle/Emma Strömberg patrik nygrén

- Vi måste försöka vässa våra egna sätt och hitta lite nya sätt att arbeta och vässa våra sätt att lobba och arbeta i de här frågorna.

Meningsskiljaktigheter inom SFP

SFP-politikern Mikaela Nylander har lett skärgårdsdelegationen som har varit en fungerande kanal och forum för skärgårdsborna att få kontakt med makthavarna.

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander Mikaela Nylander Bild: Yle/Minna Almark sfp-politiker

- Från och med hösten ligger delegationen under jord- och skogsbruksministeriet i motsats till tidigare under arbets- och näringsministeriet, säger Nylander. Vad det här har för betydelse för verksamheten är oklart men det oroar mig och jag är rädd att det här kan försvåra skärgårdens lobbningsarbete.

Nylanders partikamrat Stefan Wallin manar till lugn och anser att man inte ska döma ut regeringen förrän den har fått visa vad den går för.

Stefan Wallin
Stefan Wallin Stefan Wallin Bild: Yle/Linus Hoffman stefan wallin

- Det gör mig inte nöjd att se att regeringsprogrammet inte innehåller något om skärgården men regeringen har ännu inte börjat jobba så de är ett oskrivet kort, säger Wallin. De gör inget självmant och det är där vi andra som anser att skärgården är viktig kommer in.

Enligt Wallin måste andra, bland annat SFP, nu visa för regeringen att skärgårdsfrågor som förbindelsbåtstrafiken och en fast väg mellan Pargas och Nagu fortfarande är viktiga och aktuella frågor.

Läs också